Belföld

2009.05.19. 02:27

Szakértők nélkül nem megy

ZH - Egyelőre megbecsülni sem lehet, a lakosság mekkora részét érintheti Zalában a tervezett vagyonadó, az azonban biztosnak látszik, hogy az értékbecslők szaktudása csak a vitás esetekben jut majd szerephez.

Varga Lívia

- Zala megyében a lakások s a falusi ingatlanok értéke biztosan nem kerüli el a harmincmilliót, ám a városokban és a kiemelt üdülőövezetekben szép számmal épültek a tervezett adó hatálya alá eső ingatlanok, hisz Zalaegerszegen is vannak 50 és akár 150 millió forintot érő telkek - jegyzi meg Kovács László, a Magyar Ingatlanszövetség területi képviselője, igazságügyi szakértő. - Egy ilyen nagyléptékű intézkedés bevezetéséhez azonban mindenképpen szakmai és társadalmi konszenzusra lenne szükség, a felméréshez pedig szak- és helyismerettel rendelkező ingatlanszakértőkre.

Kovács László szerint az általános ingatlanadó 2010-es bevezetése az idő szűkössége miatt megvalósíthatatlan lett volna, ám a harmincmillió feletti ingatlanokat a rendelkezésre álló szakértőkkel fel lehet térképezni, igaz, az értékbecslést a változó piaci környezetben évről évre ismételni kell, a Pénzügyminisztérium által szabályozott módszerekkel. A szakmai testületekhez azonban - Kovács László tudomása szerint - ez idáig semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett. Ennek oka pedig valószínűleg abban keresendő, hogy a szocialista tervek szerint az értékbecslőkre kizárólag a vitás esetek rendezésében lesz szükség, mert a rendszer önbevalláson alapul majd.

- Mivel nincsenek megfelelő önkormányzati nyilvántartások és övezeti besorolások, szakértők nélkül ez a munka elvégezhetetlen, az ingatlanok piaci értékét ugyanis kizárólag eseti helyszíneléssel és az értékbecslés jelenleg is érvényes szabályaival lehet pontosan meghatározni.


Kapcsolódó cikkünk: 
Ingatlanadó: még nincs, de már megbukott? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!