Belföld

2009.05.22. 16:32

”Kettéosztott Balaton” - A Balatoni Halászati Zrt. megosztja feladatait

Siófok - Megtartotta utolsó közgyűlését a régi értelemben vett Balatoni Halászati Zrt., ahol döntöttek arról, hogy a cég eddigi feladatkörének egy részét új, bejegyzésre váró társaság, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. viszi tovább - tájékoztatta Suchman Tamás, a cégben vagyonkezelői jogokkal bíró Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke.

zaol.hu

Suchman Tamás kifejtette, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) e heti határozatát követően döntött a közgyűlés a szétválásról. 

A Balatoni Halászati Zrt. tovább működik, de megváltozott feladatkörrel; a kereskedelmi tevékenységgel, a tógazdaságokkal, és a halfeldolgozó működtetésével foglalkozva. 

A megalakuló nonprofit társaság feladata a jövőben kizárólag a Balaton, mint nemzeti kincs élővilágának és biológiai egyensúlyának megőrzése, valamint a sporthorgászat és horgászturizmus feltételeinek megteremtése lesz. A Balaton évezredek alatt kialakult halszerkezetének visszaállításáért kell tennie egyebek közt, a busa, az angolna, az ezüstkárász és a törpeharcsa lehalászásával, továbbá az őshonos halfajok, mint a süllő, a fogas, a ponty és a kárász életfeltételeinek javításával.

Suchman Tamás beszámolója szerint több korábbi esemény is indokolta a döntést: a cég folyamatosan veszteséges volt, nehezen volt ellenőrizhető, hogy kereskedelemi vagy biológiai okok miatt változott a Balaton halszerkezete, továbbá a horgászok régóta perben és haragban állnak a halászokkal, őket okolva a szűkülő horgászlehetőségekért.

A politikus szót ejtett arról is, hogy hosszú huzavona előzte meg a döntést, mert a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nehezen értette meg, hogy a Balatonnak nem csak a fürdőzést kell szolgálnia, hanem olyan fontos turisztikai célterületet is, mint a horgászat. Komoly viták árán sikerült elérni, hogy az új nonprofit szervezet igazgatósági tanácsába bekerüljön a BFT, a Magyar Országos Horgász Szövetség, és a feladatokhoz szakmai hátteret biztosító tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet - tette hozzá.

A halászati céget érintő egyéb kérdésekben később születik döntés - mondta Suchman Tamás, aki többpárti támogatást kér ahhoz, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. rendszeres normatív támogatáshoz jusson közcélú feladatai teljesítéséhez.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!