Belföld

2009.05.04. 13:04

Felmentették Tomcat-et a közveszélyokozás vádja alól

Budapest - Első fokon felmentette a közveszélyokozás kísérlete, valamint robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaélés miatt emelt vád alól a Tomcat néven publikáló bloggert, Polgár Tamást a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn. Ugyanakkor a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt százezer forintos rendbírsággal sújtotta.

MTI/AP

A vádirat szerint Tomcat - társaival - egy 2007 májusi, a II. világháború befejeződésének évfordulójára meghirdetett budapesti rendezvényt akart megzavarni robbantással. Mint az ügyész a hétfői perbeszédében elmondta, Polgár Tamás azáltal, hogy pirotechnikai keverék készítését végezte egy csepeli lakás konyhájában, veszélyeztette önmagát és lakókörnyezetét.
A vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette, az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Az ügyben eljáró bíró indokolásában elmondta, a bíróság nem találta bizonyítottnak azt, hogy a vádlott a rendezvényre pirotechnika termékeket ki akart vinni, ott "bármilyen célja" lett volna velük.

Ugyanakkor az megállapítható, hogy Polgár Tamás pirotechnikai kísérleteket folytatott a lakásban, különböző anyagokból elegyet készített. Ez azonban nem volt képes pusztító, romboló hatás kiváltására, nem minősül robbanóanyagnak, így azzal való visszaélés bűntettét megvalósítani nem lehetett.

A közveszélyokozás kísérletének vádjával kapcsolatban a  bíróság azt állapította meg: nem voltak meg azok az objektív körülmények, amelyek miatt olyan tűz keletkezhetett volna a lakásban, hogy az több embert veszélyeztetett vagy nagy kárral járt volna. A vádlott szándéka a pirotechnikai kísérletezésre irányult, "eszébe sem jutott, hogy ennél többet, akár közveszélyt okozna". Tevékenysége önmagára volt balesetveszélyes - hangzott el.

Mint a bíró elmondta, a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértés azáltal következett be, hogy Polgár Tamás nem rendelkezett pirotechnikai szakképesítéssel, nem volt hatósági engedélye a tevékenység folytatására, valamint eljárása nem felelt meg a tűzvédelmi előírásoknak.

A Tomcat elleni per közveszélyokozás előkészülete miatt indult meg, majd a vád közveszélyokozás kísérletére módosult. A per első tárgyalási napján, 2008. november 6-án az ügyész a vádiratot ismertetve elmondta: Polgár Tamás elhatározta, hogy a 2007. május 9-ére, a pesti alsó rakpartra meghirdetett rendezvényt körülbelül 30-40, robbanóanyagot tartalmazó mécses felrobbantásával megzavarja. A cselekmény végrehajtását nyolc-tíz személy bevonásával tervezte.

A vádlott május 8-án 25 kilogramm kálium-nitrátot, 20 kilogramm kristálycukrot, 4 kilogramm ventilált kénport, 3 kilogramm vas oxid-port, 5 gramm alumíniumport és 2 méter hosszúságú gyújtózsinórt szállított egy csepeli lakásba.

A lakás konyhájában előállított elegyek - mint akkor az ügyész elmondta - alkalmasak voltak arra, hogy felrobbantásuk esetén közveszélyt váltsanak ki, a környezetükben lévő tárgyakat felgyújtsák, égési sérüléseket, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozzanak.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!