Belföld

2009.04.21. 05:29

Ha beindul az áfa-libikóka - Bajnai-csomag, következő fejezet

Zalaegerszeg - Nem sok meglepetést okozott a vasárnap bejelentett Bajnai-csomag, hiszen az elmúlt héten szinte valamennyi leme kiszivárgott. Mindenki sejthette, hogy örömre nem lesz oka.

Zalai Hírlap

A miniszterelnök által bejelentett, az ország gazdasági egyensúlyát helyreállítani, majd növekedési pályára állítani hivatott intézkedéssorozat jelentősebb részeivel korábban foglalkozott lapunk.

A hét végén többek között eldőlt, hogy a fogyasztáson keresztül mindenkit érintő adótételek milyen irányban és mértékben változnak majd. Az általános forgalmi adó 20-ról 25 százalékra növekedik, de a tej- és tejtermékek, valamint a sütőipari termékek, mint a legfontosabb napi élelmniszerek áfája 20-ról 18 százalékra csökken. Továbbá 5-6 százalékkal nőni fog a jövedéki adó.

Mindez mit eredményez majd a vásárlók számára? - tettük fel a kérdést e területek szereplőinek: Vajon érezni fogja bárki, legalábbis a kereskedelmen kívül a tejtermékek könnyített áfáját? - kérdeztük Besenyei Ferencet, a Pannontej Zrt. igazgatósági elnökét.

- Ezt úgy fogom fel, hogy az általánosan 25 százalékra emelt forgalmi adó helyett a tejtermék áfája 18 százalék lesz. Ez 7 százalék különbség. Azt mondom, hogy a napi alapvető élelmiszerek megkülönböztetése és kedvezményesebbé tétele jó dolog. Európa legtöbb országában van ilyen. Például Lengyelországban 10 százalék alatt van a dobozos tej áfája. A Tejtermék Tanács korábban, amikor a 20 százalékra emelés lezajlott, próbált lobbizni ebben az ügyben, de nem sikerült - kezdte a tejfeldolgozó elnöke sajátos logika alapján megfogalmazott válaszát.



Fejés a zalaszentiváni Tyrol Kft.-ben. A tejipar sem ígéri, hogy a tejtermékek ára csökkenhet, ez elsősorban a kereskedelmen múlik
Fotó: Katona Tibor

Azonban nem tért ki a kérdés lényege elől, a 20-ról 18 százalékra csökkenő áfa kapcsán a következőt válaszolta: - Úgy gondolom, hogy ezt a 2 százalékos adócsökkenést nem fogja megérezni a fogyasztó. Azt viszont reményeim szerint tapasztalhatja majd, hogy a tejtermék ára nem fog növekedni. A Tejtermék Tanácsban mindenesetre mindent megteszünk azért, hogy a kereskedő ne nyelje le ezt a 2 százalékot, de ezt nehéz elérni, és megígérni. A fogyasztói árak változását sokkal inkább befolyásolja a piaci helyzet, a versenyhelyzet, mint egy-két százalékos forgalmiadó-változás - említette a tejfeldolgozó társaság elnöke.

Hozzátette, nem tudni, hogy a tejtermelőktől átvett nyerstejre mekkora áfa vonatkozik, de ez egyébként sem jelentene változást, hisz az áfát a végfogyasztó fizeti.

Lapozzon! 

OLDALTÖRÉS: áfalibikóka2




A kétszázalékos áfa-csökkentés terve a sütőiparban sem vált ki nagyobb izgalmat. Legalábbis, mint Berta László, a Zalaco Zrt. tulajdonos vezetője elmondta, ez olyan kevés, amivel nem tudnak mit kezdeni.

- Jó néhány olyan sütőipari termék van, amelynek alacsony az ára. Vegyünk alapul egy 20 forintos zsemlyét, ennek a kétszázalékos áfacsökkentése negyven fillért jelent. Ezt gyakorlatilag nem lehet érvényesíteni, minimum egy forinttal kellene az árat csökkenteni, de akkor a forgalmazók hátrányos helyzetbe kerülnek. Ezért nagy valószínűséggel nem lesz árváltozás az alacsony árfekvésű termékeknél - közölte a cégvezető. 



Megsült a friss zsemle a Zalaco Zrt.-nél. A tervezett kétszázalékos áfa-csökkentés a sütőipari termékek körében olyan kis összegeket jelent, amit nem tudnak érezhetően átadni a fogyasztóknak 
Fotó: Katona Tibor

- Kenyérnél egy-két forint árcsökkenést eredményezne a kedvezményes áfa, de nem gondolnám, hogy ezen bármi múlik. Lényegesen nagyobb könnyítést kellene kilátásba helyezni, legalább tíz százalékot, hogy a vásárló alacsonyabb árakat érezzen. Az általános, 5 százalékos áfaemelést viszont annál inkább megérzik a fogyasztók. Ez keresletcsökkenést eredményez majd, ami meggyőződésem szerint nem segíti a gazdaságot - foglalta össze véleményét Berta László.

- A kormány az áfa ötszázalékos emelésével biztos és gyors pluszbevételhez akar jutni - szögezi le dr. Décsy Jenő, majd hozzáteszi: az intézkedés az alacsony, 140 ezer forint alatti jövedelemből élőket érinti majd legérzékenyebben.

A közgazdász úgy véli: a módosítás a mostani 3 százalék körüliről 5-6 százalékra növeli az inflációt, s ami a fő célunk, a jegybanki alapkamat csökkenése helyett kamatemelést indukálhat, ez pedig mind az állami vállalatok, mind a lakosság terheit tovább növeli majd. S mivel az áfa költségnövelő tényező, az emelés a nemzetközi versenyképességet szintén rontja. Mindemellett ráadásul az is kérdéses, az intézkedés meghozza-e a kívánt eredményt.

- A lakossági fogyasztás már most is szemmel láthatóan csökken - folytatja a kandidátus. - A tej- és sütőipari termékek, valamint a távfűtés áfájának kétszázalékos mérséklése pedig nem közömbösíti a háztartások költségeinek emelkedését. A különféle kedvezmények ugyanis, mint az áfacsökkentés mellett, az alsó szja-sávhatár kitolása, a 140 ezer forintos vagy ennél alacsonyabb havi jövedelemből gazdálkodónak legfeljebb háromezer forintos pluszbevételt jelentenek. Az ötszázalékos áfaemelés következtében azonban ez a csekélyke többlet sem marad a pénztárcájukban.

Az egyébként világviszonylatban is magasnak számító 25 százalékos áfakulcs esetleges pozitív hatásai, dr. Décsy Jenő prognózisa szerint, leghamarabb 2010-ben mutatkozhatnak, az infláció is a jövő év második felére csökkenhet újra 3 százalék körülire. Ám ez függ a lakosság vásárlóerejétől, komoly fogyasztásvisszaesés esetén ugyanis az áfaemelés nem hoz jelentős eredményt.

- Az intézkedésekre persze szükség van - teszi hozzá a közgazdász -, ezek nélkül ugyanis a piac nem fog helyreállni, s nem indítja be az állampapírok kereskedését sem.


A Bajnai-program adóintézkedései közt szerepel a jövedéki temékek – üzemanyag, dohányáru, szeszes italok – adójának megemelése is. Mivel a jövedéki adó áfaalapot képez, az üzemanyagoknál például a tervezett 5- 6 százalékos jövedéki, és az 5 százalékos áfaemelés 10,5-11 százalékos drágulást eredményez, amit a világpiaci kereslet élénkülése még tovább fokozhat. A jövedéki adóbevételek egyébként adóemelés nélkül is évről évre nagyobb tételt tesznek ki az államkasszában: 2007- ben például a megelőző évi 760,8 milliárdhoz képest 10,17 százalékkal több, 818,5 milliárdnyi jövedéki adót szedett be a Vám- és Pénzügyőrség.


Szerzők: Hajdu Péter, Petrovics Ernő, Varga Lívia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!