Belföld

2009.04.16. 02:28

A kormány marad szocialista?

Zalaegerszeg - Új kormány, új irány, új lehetőség, vagy fájdalmas vergődés és elhúzódó válság? A parlamenti pártok zalai politikusait kérdeztük Bajnai Gordon kabinetjéről és programjáról.

Zalai Hírlap

- Ma már mindenki belátja, hogy a válsággal járó hihetetlenül nagy kereslet-visszaesés miatt a költségvetés bevételei drasztikusan csökkentek. Államkötvény kibocsátása alig lehetséges, a banki hitelezés problémás. E válság rámutat Magyarország szerkezeti problémáira, egyszerűen fogalmazva: többet költünk, mint amennyink van. Ugyanakkor az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumoknak is meg kell felelni, tehát 3 százalék alá kell vinni az államháztartási hiányt. Ez az elmúlt években sikerült, de jelenleg további kiadásvisszafogásra van szükség - indokolta a hamarosan felálló Bajnai-kormány programját, a válságkezelést Göndör István országgyűlési képviselő (MSZP). Mint mondta, a frakció előtt ma délután ismerteti a részleteket a miniszterelnök, majd kezdődhet a törvények előkészítése.

- A kormány névsorát látva egyértelmű, erős maradt az MSZP befolyása. Sokan azt mondják, csak nevében szakértői a kabinet - vetettük fel.

- Bajnai jelöltként maga is azt kérte, a kulcspozíciókat jelentő tárcák élén legyenek új emberek. A többieket az eredményeik minősítik: miért kellene lecserélni Szekeres Imrét, aki úgy végrehajtotta a haderőreformot, hogy sem itthon, sem a NATO-ban nem keveredtünk konfliktusba emiatt? Vagy Szabó Imrét, akinek minisztersége minőségi változást jelentett a környezetvédelmi tárcánál? Ami pedig az új embereket illeti: magam is úgy gondolom, az legyen miniszter, aki már bizonyította, hogy valamely nagy vállalkozást sikeresen tud működtetni. Ezek a jelöltek alkalmasak a feladatra.

- Kitart-e az MSZP Bajnai mögött? Közelednek a választások, egyre fontosabbá válik a támogatottság...

- Emiatt volt hosszas vita a frakcióban. Végül arra jutottunk, hogy a válságot, amit nem mi idéztünk elő, kezelnünk kell, vállalva a kemény lépéseket, ahelyett, hogy a népszerűséget választanánk. Én ugyanakkor bízom a választók bölcsességében, abban, hogy egy év múlva sokan azt mondják majd: fájt, megtették, de látjuk, hová tartunk, s volt értelme. Hiszen a válságkezelés egyszermind esély a növekedésre. Lesznek az intézkedéseknek pozitív oldalai is: közfoglalkoztatás, munkahelymegtartás, EU-s forrásból finanszírozott építkezések - említette Göndör István.

Dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő (Fidesz) már nem ennyire optimista:

- Sajnálom, hogy olyan embert választott meg a parlament többsége miniszterelnöknek, aki egyszer sem mérettetett meg, nem volt képviselőjelölt, nem bírja az emberek bizalmát. Jogilag legitim, erkölcsileg támadható ez a fejlemény. A kormány marad szocialista, hiszen 9 miniszter tarthatta meg pozícióját, 6 eredeti poszton, 3 új tárca élén. Nem várható tehát jelentős elmozdulás a gondolkodásmódjukban. Ráadásul a 6 új tag csak részben nevezhető külső szakértőnek; ők is az MSZP holdudvarához tartoznak. Engem az önkormányzati miniszter személye döbbentett meg leginkább, hiszen eddig alig hallatta hangját önkormányzati ügyekben - utalt Varga Zoltánra Gyimesi Endre. A képviselő szerint a válság elnyújtása várható, és ősszel kiderülhet, új költségvetésre lesz szüksége a kis perspektívájú kormánynak.

Vitkovics Pétert, az SZDSZ zalaegerszegi elnökét és megyei alelnökét arról kérdeztük: miért gondolják, hogy más irányt képvisel majd a kormány, olyat, amit az SZDSZ is támogatni tud?

- Nem a kormány összetétele a lényeg, hanem a programja. Korábban az SZDSZ azért lépett ki a koalícióból, mert látszott, hogy Gyurcsány Ferenc nem tudja végigvinni a reformokat, amikre a koalíciós együttműködés megköttetett. A költségvetés egyensúlyban tartása is háttérbe szorult, a miniszterelnök engedményeket tett, emiatt egyetlen program sem érte el a célját. Bajnai Gordon viszont gazdasági miniszterként liberális elveket is elfogadott. Most úgy tűnik, az MSZP-frakció észbe kapott, és felismerte, hogy az osztogató politikát nem lehet folytatni.

Vitkovics Péter elmondta: az első tűzoltó lépés a kiadáscsökkentés, kompenzálni kell a GDP visszaesésével járó hiányt. Ugyanakkor az exportot kell újra felpörgetni, hiszen ez adja a hazai GDP mintegy 70 százalékát.

- Kitölti egy évét a kormány? - kérdeztük.

- Ha a program nem puhul fel, akkor az SZDSZ támogatja azt. Szerintem a következő megválasztott kormány is értékeli majd a kényes válságkezelő lépéseket - válaszolta.

Baján Antal, az MDF megyei elnöke úgy látja, bár a Gyurcsány-kormány hosszú időn át egyetlen reformot sem vitt véghez, a problémák gyökerei 2002-re, a 100 napos programra vezethetők vissza, ami miatt az egész államháztartás helyzete megingott. Pedig már akkor a vállalkozások és a munkabérek terheit kellett volna csökkenteni az áfa csökkentése helyett. Az MDF szerint a fogyasztási típusú adózás irányába kellene lépni. S hogy ebben partnerre találnak-e Bajnaiban?

- Az ördög a részletekben rejlik, a konkrét programot még nem ismerjük. Egyébként mi is az előrehozott választásokat szorgalmaztuk, mivel meggyőződésünk, hogy komoly legtimitással rendelkező kormány tudja orvosolni az ország bajait. Bajnaiéktól radikális változás aligha várható.


Ide kattintva az  „Ez történt Gyurcsány bejelentése óta” című dossziéban nyomon követheti, az elmúlt időszak történéseit, Fórumunk „Ezt írják meg" topikjában pedig bekapcsolódhat az ország helyzetét boncolgató beszélgetésbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!