Belföld

2009.03.18. 03:29

Olcsók vagyunk?

<b>Nagykanizsa, Lenti</b> - Volt időszak, amikor megyénk határmenti településeit ellepték a bevásárló-turisták. Később ez az érdeklődés alábbhagyott, ám most - a forint gyengülése miatt - megint erősödni látszik.

Zalai Hírlap

Bár érezhető némi fellendülés a bevásárló-turizmusban, a forint-euró árfolyamváltozás kapcsán remélt nagyobb szlovén roham egyelőre elmaradt Lentiben. A kereskedők szerint a délnyugati határszélen közel sincs akkora érdeklődés a Magyarországon árult termékek iránt, mint északon vagy nyugaton, ahol a szlovákok illetve az osztrákok vásárolnak szívesen. A lenti piac vegyes képet mutat: külföldi vásárló ugyan akad, de az ezredforduló környékén tapasztalt dömpingnek egyelőre nyoma sincs. Igaz, olyan külföldit sem láttunk, akinek ne lett volna a kezében legalább két-három, ruhákkal teletömött nylontáska.

- Mi is halljuk a híreket, s csodálkozunk azon, amiről a szlovák és az osztrák határ mellett élők beszélnek - mondja az egyik árus.

- Rokonaim laknak Győr-Moson-Sopron megyében - folytatta a lenti árus - , épp a minap beszéltem velük, azt mondták, hogy az üzletek tömve vannak szlovákokkal. Mi meg hiába várjuk a szlovéneket, egyelőre nem jönnek. A húsvét még messze van, de talán akkor valamivel jobb lesz majd a forgalom.

Hasonló tapasztalatokat oszt meg velünk Szabó Lászlóné. Elmondása szerint a január-február nagyon gyenge volt - mindig is az szokott lenni -, talán a március többet hoz majd a konyhára. Azt is hozzáteszi, inkább a reggeli, kora délelőtti órákban várható nagyobb kereslet, de a látogatásunk napján alig adott el valamit.

Néhány sátorral odébb viszont egy szlovén házaspár rendesen bevásárol. Gyermekholmit vesznek, nadrágokat, pulóvereket, eleinte összesen 12 ezer forint értékben, de később újra visszatérnek, s akkor már egy idősebb hölgy is velük van. Szemmel láthatóan tisztában vannak az árakkal, hiszen rá sem pillantanak a különböző ruhaneműkön fityegő cédulákra, inkább a minták között válogatnak.

- Ahhoz, hogy egy ilyen kuncsaftra találjunk, elsősorban szerencsére van szükség - mondja az árus, Varga Attiláné. Közben több kereskedő is odalép hozzánk, s mind ugyanazt mondják: a hírek alapján több vevőre számítottak. Főleg a Szlovénia belső részeiről buszokkal érkezők maradnak el. Bár az összes sátorban euróban is feltüntették az árakat, a legtöbb vásárló mégis inkább forinttal fizet. Ez nem olyan jó a magyar kereskedőknek, hiszen így a haszon kisebb. Az egyik szlovén nő azt is elárulja, 297 forintért tudja átváltani euróját. Persze akad példa az ellenkezőjére is, néhány sátorral odébb egy középkorú hölgy szoknyát vásárol, s euróval akar fizetni. Az eladó természetesen nem tiltakozik.

Nem tapasztaltunk mást az üzletekben sem. A város egyik legmodernebb egységének számító Sparban ugyan naponta fordulnak meg külföldiek, de nem olyan számban, hogy komolyabb változásokról lehetne beszélni. A jelenség okát Tomka Tiborral, a szlovéniai magyarok hetilapja, a Népújság munkatársával igyekszünk feltérképezni, hiszen ők is foglalkoznak a témával. Az újságíró szerint a szlovén bevásárlók elmaradása Lentiből elsősorban a kínálati oldalnak tudható be. Az ott élők ugyanis már nemcsak a lenti piacon és a Kerka-parti város butikjaiban az ő pénztárcájukhoz képest olcsón beszerezhető ruhaneműk miatt járnának át Magyarországra, hanem az élelmiszereket és egyéb termékeket is itt keresik. Lenti kínálatát ez utóbbiakban viszont szerénynek tartják a szomszédjaink.

- Hiába van közel Lenti, ha nincs egy nagyobb bevásárlóközpontja - mondja. - A kínálat tehát szerény ahhoz képest, amit mi idehaza megszoktunk. Amióta megépült az autópálya, illetve nem kell a határon okmánykezelés miatt megállni, már Nagykanizsa is elérhető közelségben van, ezért jómagam is inkább ott vásárolok. Lendván beülök az autóba, s húsz-harminc perc múlva már ott is vagyok Nagykanizsán.

Tomka Tibor néhány példát is említ, míg az egyik legismertebb márkájú eldobható pelenka csomagja náluk 16 euróba kerül, ugyanazt Magyarországon a pénz átváltásától függően 10 euró körüli áron tudja megvásárolni.

Érdekes jelenség, hogy a forint mélyrepülésének köszönhetően megfordult a benzinturizmus iránya is, míg néhány éve a magyar gépkocsi-tulajdonosok jártak át Szlovéniába tankolni a literenként akár 50-60 forinttal olcsóbb üzemanyag miatt, addig ma már a szomszédos országban élőknek éri meg nálunk vásárolni az üzemanyagot. Kintjártunkkor ugyanis egy liter 95-os oktánszámú benzin Lendván 96-97 eurocentbe került, addig a magyar benzinkutatokon átszámítva literenként 80 cent körüli áron lehetett teletölteni az üzemanyagtartályt.

- Horvát-magyar viszonylatban nem hozott különösebb változást a forint gyengülése - vélekedett Kővágó Károly rendőr alezredes, a Letenyei Határrendészeti Kirendeltség vezetője. - A február havi és a jelenlegi forgalmi adatok is azt mutatják, hogy horvát oldalról nem lépik át többen a határt, mint korábban, tehát egyelőre várat magára a kilencvenes évek bevásárló turizmusa .

Kővágó Károly rendőr alezredes úgy véli, hogy a horvátok a saját nemzeti valutájukért, a kunáért, otthon is szinte mindent ugyanolyan áron tudnak megvenni, mint Magyarországon. S amióta a multik Horvátországban is megvetették a lábukat, s alacsony áraikkal csalogatják be a vásárlókat, még a hét végi nagybevásárlásra sem jönnek hozzánk a horvátok. Nagykanizsán főleg a hét vége felé, pénteken és szombaton jelennek meg nagyobb számban horvát rendszámú autók, s bizony azok utasai azért rendesen költenek hazánkban. Ha kunát váltanak, azért jelenleg 38 forintot kapnak (annak eladási ára 41,75 forint), de ők is inkább euróval érkeznek, hiszen az átváltásával sokkal jobban járnak, mint mondjuk fél évvel ezelőtt. Az egyik kanizsai valutaváltóban elmondták: a horvátok többnyire pénteken keresik fel őket. Sokan gyógyszert kívánnak vásárolni. S hogy miért éppen azt? Mint az egyik kanizsai patikában elmondták: a horvát orvosok gyakran írnak fel olyan gyógyszert a betegeknek, ami ott egyáltalán nincs forgalomban, vagy ha mégis, akkor csak sokszoros áron tudnak hozzájutni. - Főleg olyan gyógyszerekhez nem lehet hozzájutni Horvátországban, amik nagyon drágák, s kicsi rajtuk az árrés, míg az olcsóbbak kaphatók ott is - hallottuk a patikusoktól, akik elmondták: legutóbb egy nőgyógyászati daganatos horvát beteg kereste fel őket, tudván, hogy Magyarországon beszerezheti a számára megfelelő orvosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!