Becsehely

2016.02.17. 13:39

Orvoslakás épül Becsehelyen - Szeretnék, ha a doktor együtt élne a közösséggel

Becsehely – Saját forrásból épít orvoslakást az önkormányzat. A becsehelyieknek nem csak az fontos, hogy a háziorvos mindig elérhető legyen, hanem az is, hogy a régi hagyományoknak megfelelően személyiségével is erősítse a helyi közösséget.

Horváth-Balogh Attila

Németh Géza polgármester elmondta: az orvoslakás céljára az önkormányzat megvásárolt egy ingatlant.

– A fejlesztés létjogosultságát igazolja, hogy habár Becsehely zalai léptékkel mérve nem kis település, mégsem volt zökkenőmentes a háziorvosi státusz betöltése – bocsátotta előre a polgármester. – Ezért amikor találtunk szakembert a praxisba, az önkormányzat vállalta, hogy szolgálati lakást épít a háziorvosnak. Mi, becsehelyiek ugyanis hozzászoktunk ahhoz, hogy az orvos itt él közöttünk, ha úgy tetszik, szerves része a közösségnek, illetve a társadalmi élet aktív résztvevője. Az elmúlt időszakban jó néhány év úgy telt el, hogy ez nem így volt. Ennek okán gondoltuk úgy, amikor a háziorvosi praxisban váltás volt, hogy megkíséreljük visszaállítani a régi rendszert.

Képünkön még zajlik a bontás, munkában Bogdán Géza, Kovács Tibor és Balassa Jenő. Az új építése várhatóan áprilisban indulhat
Fotó: Gergely Szilárd

Németh Géza jelezte: ennek fontosságát akkor élhették és érthették meg, amikor a praxist helyettesítéssel látták el – abban az időben komoly beszédtéma volt a községben az egészségügyi ellátás.

– Tőlem is sokan kérdezték, hogyan és mikor oldódik meg ez a helyzet, akkor döntöttük el a képviselőkkel: mindent megteszünk annak érdekében, hogy ilyen szituáció még egyszer ne fordulhasson elő – jelentette ki a polgármester. – Az önkormányzat saját forrásból, közel 20 millió forint ráfordítással 100 négyzetméteres szolgálati lakást épít fel egy telken, amit kifejezetten e célra vásárolt meg. A rajta lévő, rossz állapotú házat elbontottuk, s terveink szerint ennek helyén készül el nyár végéig az orvoslakás. Kedvezően érinti a projekt megvalósítását a kormány áfacsökkentése, aminek köszönhetően 3 millió forint marad az önkormányzatnál.

A polgármester hozzáfűzte: ezzel még nem érnek véget az egészségügyi fejlesztések a településen, a gyermek háziorvosi és a védőnői szolgálatnak otthont adó épület belső részét is szeretnék felújítani, az ingatlant, mint az eszközparkot egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!