Balatongyörök

2016.06.18. 18:01

Csobbanás és koccintás: Balaton-napot tartottak

Balatongyörök – Vízbe csobbantak és koccintottak, színes programokon vehettek részt mindazok, akik csatlakoztak a Balatoni Kör kezdeményezésére megvalósult Balaton napjához.

Keszey Ágnes

Először tavaly - s a tervek szerint a jövőben is - az azt követő hétvégén, amikor a Balaton vize először eléri a húsz fokos hőmérsékletet megrendezik a balatoni összetartozás ünnepét, strandszezonnyitó pikniket: Idén 15 település csatlakozott - Zalából Keszthely, Gyenesdiás és Balatongyörök - a Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor ötlete alapján megvalósult, a tavat körülölelő programhoz, melyet idén már ia Balatoni Szövetséggel , s természetesen a strandüzemeltetőkkel együtt szerveztek, A szombati strandpartik kiemelt helyszíne Balatongyörök Balatonmáriafürdő volt. A szervezők célja, hogy a jövőben északi és déli parti településpárok részvételére épüljön a Balaton napja.

 

Mint minden csatlakozó strandon, Balatongyörökön is délután két órakor tóbafutással nyitották meg a strandszezont, majd körbekoccintották a tavat az idén debütáló régióborral, a BalatonBorral, Az olaszrizling ízlelgetése után színes programok: műsorok, játékos vetélkedők várták a közönséget, akik ismerkedhettek a Balaton megújuló gasztronómiai kínálatával: a „beach fooddal". A kulináris élmények nem csak a strandbisztrók kínálatában voltak jelen, hiszen Balatongyörökön például egy verseny keretében keresték legszebb strandpiknik kosarat és terítést, melyet a Gráciák – a balatongyöröki hölgyklub tagjai varázsoltak a strand zöld gyepére.

Az ötletgazda szándéka szerint a strandszezonnyitó nem csupán az idény kezdete, egyben a balatoni identitást is jelképezi. A régiós identitás és a balatoni élmény elmélyítése is célja a Balaton napjának.

- Eddig úgy reklámoztuk kifelé - és lehet, hogy a mi fejünkben is sajnos kicsit olyan volt a Balaton - mint egy nyaralóhely. Az ország számára mindenképp, de de még itt élőknek is. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy panziót , hotelt úgy reklámoznak, hogy a fotón nincsen senki. Ám mindenki szívesebben jön egy olyan helyre, ami már tele van élettel, ahol szívesen fogadják a vendéglátók. A Balatont nem mint egy steril nyaralóhelyet kell bemutatnunk hanem egy egész évben élő, kulturális és egyéb rendezvényekkel, értékekben gazdag régióként. Ezen a közös programunkon mindannyian egyszerre, egy irányba tudunk nézni - ennek a régiónak a felemelkedéséhez és az igazi nagy sikeréhez ez kulcs, ez a fejlődés iránya - összegezte Kardos Gábor. A Balatoni Kör szóvivője érdeklődésünkre elárulta azt is, miért esett a választás Balatongyörökre, mint kiemelt helyszínre. Úgy látja, e település élen járóként mutatja, hogyan lehet egy közösség egyszerre lokálpatrióta és régiópatrióta: tehát amellett, hogy helyi, egyben balatoni polgárok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!