Balatongyörök

2014.09.27. 16:22

Közös Szent Mihály napi búcsút tartott Balatongyörök és Vonyarcvashegy

Négyéves hagyomány, hogy a két szomszédos település közös rendezvényt tart a Szent Mihály kápolna tövében. Idén az Itthon vagyok! - Szeretlek Magyarország programhoz kapcsolódtak a szombati Szent Mihály napi búcsúval.

Szabó Judit

A rendezvénnyel végképp fátylat szeretnének borítani a múltra, a két település között kialakult régi ellentétekre, s erősíteni a mára barátivá vált kapcsolatot. A konfliktusok egyrészt a közös tanácsi időszakból származtak, másrészt pedig a települések határán álló Szent Mihály-domb tulajdonjoga gerjesztett vitát több alkalommal az évszázadok során. Ma a domb Vonyarcvashegyhez tartozik, a tetején álló kápolna pedig az egyházé.

Péter Károly, Vonyarcvashegy polgármestere elmondta, hogy ennek ellenére a kápolna karbantartását az önkormányzat vállalta, utoljára négy éve tatarozták, de hamarosan megint időszerű lesz. Két évvel ezelőtt kiépítették a közvilágítást a domb gondozását célul kitűzött egyesülettel közösen, felújították az utat, s a keresztet a domb tetején. Mivel az utat azóta több helyen kimosta a víz, a tervek között szerepel az újbóli felújítása, de vizesblokkot és kerékpáros pihenőt is ki akarnak alakítani. Mindez pályázati támogatás függvénye lesz.

A Gyenesdiási Dalárda is fellépett (Fotó: Szabó Judit)

Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere megerősítette, hogy a két település között harmonikus a viszony. Jelenleg közös önkormányzati hivatalt működtetnek (Vonyarcon van a központ, Györökön pedig kirendeltség működik), de ez egyáltalán nem csorbítja az önállóságot. A régi ellentéteken pedig ma már csak nevetnek.

- Édesapám mesélte, hogy a hajdani falusi bálokon egy-két pofon is elcsattant, és nemcsak a lányok miatt, hanem a balatongyöröki vagy vonyarcvashegyi illetőségből adódóan, de ez már múlté – jegyezte meg Biró Róbert.

A jó szomszédság jegyében tartott szombati napot ügyességi versenyek tarkították, a színpadon pedig művészeti csoportok váltották egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!