Bulivan

2013.12.28. 18:18

A buli ezúttal reggelig tart

A Fáraó zenekar az esztendő legvégén tíz nap alatt nyolc helyszínen szórakoztatja közönségét

Gyuricza Ferenc

– Előfordult, hogy a tombola fődíjaként kisorsolt malac megszökött a szerencsés nyertes kezeiből s visítva menekült a jelenlévők lábai között. Közel egy órán keresztül kergették a klubban, mire sikerült elfogni.

Mindez még a 2000-es évek elején történt, Ormándlakon – idézi fel a történetet a megye egyik legkedveltebb bulizenekara, a Fáraó együttes vezetője, Gaál Csaba, amikor szilveszter esti élményeikről kérdezzük. Az óév utolsó éjszakájának ugyanis egy jó bulizenekar legalább annyira részese, mint a tűzijáték vagy a pezsgő.

– Szilveszterkor némileg eltérő a közönségünk összetétele az amúgy megszokottól, sokan vannak közöttük, akiket az évközi bulikon ritkán látunk, és ilyenkor általában felszabadultabbak – mondja Gaál Csaba. – Ez ránk is átragad, a színpadon is ugyanolyan vidám a hangulat, bár nekünk ügyelnünk kell arra is, hogy végig bírjuk, hiszen a szilveszteri buli sokkal tovább tart, sokszor reggel hat óráig játszunk, azért egy-két pohár pezsgő így is belefér. A zenész azt mondja, igazán felszabadultak persze csakis a buli végén lehetnek, olyan ez számukra, mint a dolgozó embernek a péntek, amikor végre kieresztheti a gőzt.

Ők viszont akkor engedhetik el magukat, amikor vége a bulinak, a közönségük elindul hazafelé. Sokszor előfordult, hogy délelőtt kilenc óra előtt nem kerültek ágyba egy-egy átzenélt éjszaka után.– Régen előfordult, hogy miután lejöttünk a színpadról s összepakoltunk, még közösen elmentünk valahova mi is megünnepelni az újévet – folytatja a Fáraó vezetője.

– Persze január elsején reggel mást nem nagyon találtunk már nyitva, mint a benzinkutakat, szépen nézhettünk ki, amint ott koccintottunk. Idén erre nem nagyon látok esélyt, mert december 21-e óta folyamatosan zenélünk, ami a közönségünk számára a nagy szilveszteri buli lesz, az nekünk már talán a hetedik vagy a nyolcadik fellépésünk röpke tíz napon belül, s ez azért fárasztó tud lenni.

A Fáraó az óesztendő utolsó éjszakáját a törzshelyén, azaz a zalaegerszegi Club Angelsben tölti. Gaál Csabi azt mondja: kétheti rendszerességgel játszanak itt, de szilveszter éjszakáján változtatnak megszokott programjukon. Ezt nemcsak a szilveszteri hangulat indokolja, hanem a buli extra hosszúságú játékideje is. Ezért bekerülhetnek a repertoárba olyan dalok is, amiket évek óta hanyagolnak. Csabi úgy látja, a közönség ízlésvilága ma igen sokszínű, az aktuális slágereket éppúgy kedvelik, mint az olyan örökérvényű dalokat, mint az EDDA szerzeményei vagy a Petróleumlámpa az Omegától, de akár egy Szécsi Pál-sláger is beleférhet a műsorukba, de hát a tizen–huszonéves fiatalok is ismerik ezeket a korabeli, több évtizedes nagy hazai slágereket, amiket még a szüleik hallgattak. Ha mégis mondani kell valamilyen irányzatot, ami különösen népszerű, akkor a Jolly és társai nevével fémjelzett mulatós műfajt emelné ki.

– Az alternatív dalok idegenek a mi közönségünk ízlésének, abba nem nagyon megyünk bele – folytatta. – Inkább azokkal a kötelező slágerekkel frissítjük folyamatosan a repertoárt, amelyek a világ szinte minden pontján meghatározóak, mellette pedig folyamatosan játsszuk a saját dalainkat is, szerencsére azok is jól mennek.– A közönsége is más a szilveszteri bulinak – mutat rá egy másik aspektusra Gaál Csabi.

– Két típusú ember létezik: olyan, aki egy helyen tölti az egész estét, akár otthon vagy például egy házibuliban, s vannak, akik folyamatosan mennek az újabb és újabb helyszínekre, hogy végül valami gyűjtőhelyen, egy diszkóban vagy egy klubban kössenek ki. Mi is számítunk erre, így lesz olyan, aki a 11 órai kezdéstől egészen kora reggelig együtt marad velünk, és biztosan lesznek majd olyanok is, akik csak rövidebb időre néznek be hozzánk. Ha valaki, mondjuk, óránként lefényképezné a közönséget, meglepetten tapasztalná az eltéréseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!