Bak

2015.01.19. 10:45

Egy ötven évvel ezelőtti konyha is megelevenedett Bakon

Bak - Péntek este avatták fel a Baki Asszonyok Faluvédő Egyesületének tagjai új klubhelyiségüket, vasárnap pedig egy közös uzsonna után már birtokba is vették a teret.

Dezse Anna

Évek óta szerves része az asszonyegylet a község életének. Minden évben számos programot szerveznek, ám állandó hely híján eddig nem volt egyszerű lebonyolítani ezeket a rendezvényeket.

Az új klubhelyiségbe lépve átlagos étterem képe fogad: egyszerűen, de ízlésesen megterített asztalok, a kandalló előtt pedig két fotel kisasztallal. Beljebb haladva azonban a berendezés korántsem szokványos, mintha csak az '50-'60-as évekbe csöppentünk volna. Egyszerű polgári lakás konyhája fogad, a spájzpolcon sorakoznak a lekvárok, a sparheltben pogácsa sül, a terített asztalon némi szalonna, kolbász, kenyérrel, s egy kis lilahagymával. Az ablak előtt egy régi varrógép díszeleg, a mellette álló zöld kredencben pedig katonás rendben sorakoznak a bögrék, poharak, tányérok; fiókjában pedig az evőeszközök.

A Baki Asszonyok Faluvédő Egyesületének néhány tagja a megnyitón. Balról: Horváthné Mátyás Anikó, Kránicz Tamásné, Simonné Kertész Zsuzsa valamint Buza Györgyné Fotó: a szerző

- Az egyesületünk számára eddig a legnagyobb gondot az okozta, hogy a sütő-főző tanfolyamunk megtartásához elengedhetetlen volt egy jól felszerelt konyha is, amely nem állt rendelkezésünkre - mesélte Simonné Kertész Zsuzsa, a berendezés egyik megálmodója. Mindez már a múlté, hiszen az önkormányzat és a Teafa Egyesület segítségével felújíthattuk ezt a régóta üresen álló, kihasználatlan épületet. És mivel volt egy üres helyiségünk is, arra gondoltunk, teszünk egy kis időutazást, visszaidézzük a múlt század derekának baki hangulatát.

Kertész Zsuzsa hozzátette: szerették volna valami igazán különlegessel dekorálni a teret, de úgy, hogy a berendezés kötődjön az asszonyegylethez. Szinte egyértelmű volt, hogy az '50-'60-as évek tipikus konyháját jelenítik meg. November közepétől kezdték a felújítást, a koncepció végleges kitalálásában pedig Kránicz Tamásné és Buza Györgyné volt a segítségükre. Ők voltak a leglelkesebbek, a segítségük nélkül nem sikerült volna mindössze két nap alatt elkészülni mindennel.

Retrokonyha. A berendezési tárgyakat még a férfiak is gyűjtötték

A különféle berendezési tárgyakat egytől egyig az egyesület tagjai gyűjtötték össze, és lényegében két nap alatt berendezték a helyet.

- Mindenki lelkesen keresgélt a padlásán, még a férjek is örömest cipelték a bútorokat - folytatja Horváthné Mátyás Anikó, egyesületi tag.

Tavasszal az épület környékét is kicsinosítják majd az asszonyok, terveik szerint növényeket, virágokat ültetnek, s egyéb háztáji eszközökkel díszítik tovább a rendelkezésükre álló teret.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!