Bak

2012.01.24. 16:30

Vince-napot ünnepeltek Bakon

A népi hagyomány úgy tartja: ha fényes lesz Vince, tele lesz a pince”. Bak község polgárai Vince napját ünnepelték január 21-én, szombaton.

Dezse Anna

Szent Vince vértanú a szőlőtermelők védőszentje, Vince napja pedig a borászok ünnepe. A hiedelmek szerint szőlősgazdák úgy tartották, hogy ezen a napon sok bort kell inni, hogy bő legyen a termés, sőt az időjárást is figyelemmel kísérték. Ha ezen a napon derűs, napsütéses volt az idő akkor bizony a gazdák jó termésre számíthattak, rossz idő esetén viszont rossz bortermést jósoltak.


A helyi borosgazdák kora délután invitálták vendégeiket a Baki hegyre egy kis borkóstoló túrára. Miután mindenki kedvére megkóstolta a finom vörös és fehér borokat - ugyan egy kicsit előre, hiszen Vince napja január 22-én van - a hagyománynak is figyelmet szentelve a vendéglátó,  Horváth Antal birtokán szőlővesszőt, azaz az úgynevezett Vince-vesszőt vágták le. Később aztán a faluba visszaérve vesszőt vízbe tették. A kihajtott vesszőkből tudják majd megjósolni az idei év termését. Míg az urak a pincéket járták az asszonyok sem voltak restek, tollat fosztottak, s közben vicces, bohókás történetekkel múlatták az időt.

De a  napnak ezzel nem volt vége, este a helyi plébános, Tamás atya megáldotta a vesszőket a művelődési házban. A megfáradt baki, sárhidai és környékbeli gazdákat pedig finom vacsora várta, majd pedig a Pántlika Néptáncegyüttes szórakoztatta őket egy kis műsorral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!