Bagod

2015.03.10. 14:55

Bagod és Heilbad Heiligenstadt testvértelepülési kapcsolata húsz éves

Bagod a németországi, thüringiai Heilbad Heiligenstadttal 1995 óta ápol kapcsolatot. A 18.000 lakosú, fejlett iparral rendelkező város 1000 kilométerre fekszik tőlünk, a régi NSZK-NDK határnál.

Civil Tudósítónktól

Minden évben kétszer találkoznak a felek, melyre idén először a szokásosnál korábban március 5. és 7. között került sor, amikor nyolc fős delegációval érkeztek a vendégek. A látogatás apropóját – többek között – az is adta, hogy Bagod új polgármestert választott, így a találkozás egyben ismerkedés is volt.

Idelátogatott Thomas Spielmann jelenlegi, Bernd Beck korábbi polgármester – aki korábban 20 évig állt a város élén –, a helyi iskola igazgatója, valamint a város támogatóinak képviselői.

Látogatás a bölcsődében: Sipos Ferenc polgármester balra, középen Thomas Spielmann, Heilbad Heiligenstadt jelenlegi polgármestere, jobbra Bernd Beck, Heilbad Heiligenstadt korábbi polgármestere. Fotó: Bagodi önkormányzat

Pénteken elsőként az önkormányzatot látogatták meg, ahol Sipos Ferenc polgármester (jómagam) köszöntöttem a megjelenteket, majd áttekintettük eddigi eredményeinket, egyeztettük a 2015-re tervezett elképzeléseket, ugyanis októberben lesz testvértelepülési kapcsolat 20. évfordulója. Két évtizeddel ezelőtt, október 6-án írták alá a felek partnerszerződést. Ötévenként ünnepség keretében emlékezünk a kapcsolat felvételre, idén – a pénteki egyeztetés szerint – Németországban,

A két önkormányzat jóvoltából 15 esztendeje a heiligenstadt-i iskola, valamint a Bagodi Fekete István Általános Iskola 10-10 diákja minden évben eltölthet egy-egy hetet családoknál Heilbad Heiligenstadtban valamint Bagodban. Az elmúlt 20 év alatt nemcsak az önkormányzatok között, hanem a vállalkozások, az egyházak, az oktatási intézmények között is gyümölcsöző kapcsolat alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!