Állatvilág

2015.05.31. 09:56

Madárban nincs gonosz - A fészekrablók fontos feladatot végeznek a természetben

Szarkák, szajkók és varjak védelmében emel szót a madártani egyesület Facebook-oldalának cikke.

Varga Andor

A tápláléklánc fontos tagjai azok a szárnyas ragadozók, amelyek madártojások és -fiókák fogyasztásával hozzájárulnak a zsákmányállatfajok állományának szabályozásához. A fészekpredátorok nem gonoszak vagy kegyetlenek, munkájuk az ökológiai közösség szempontjából nélkülözhetetlen. Ráadásul a fészkek zsákmányolásával táplálékuk igen kis részét szerzik csak meg, tehát nem irtják ki az énekeseket, így őket sem érdemes üldözni.

A szarkát a közvélekedés főleg tolvajként azonosítja. Pedig rovarokkal táplálkozik elsősorban, s így a hasznos jobban illenék rá. Fotó: zoldpont.blogspot.com

A fészekfosztogatókkal szemben ellenérzések elsősorban abból adódnak, hogy sokan emberi tulajdonságok alapján (és tévesen) osztályozzák az élőlényeket. Ebben a rendszerben az énekes madár kicsi, aranyos és védtelen, a ragadozó pedig a nagy és gonosz. Pedig egyik sem igaz.

A méretbeli különbség persze vitathatatlan, de ettől még tény: a predátorok általában csak a beteg és legyengült zsákmányt képesek megkaparintani, egészséges egyedekkel szemben, azok saját terepén nincs esélyük. A betegek kiiktatásával viszont nagyon is jót cselekszenek.

Aki a ragadozók kiirtásáért emel szót, gondoljon arra is, ezek a madarak mennyi hasznot hajtanak az embernek ízeltlábúak, kisebb rágcsálók elfogyasztásával és táplálkozásukban ez a tétel valóban a túlnyomó részt jelenti.

De érdemes a megfontolásra az a tény is, hogy például a varjak éppen az emberi üldözés miatt költöztek a településekre: itt nem vadászhatók, s így viszonylagos nyugalomban élhetnek természetesen .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!