Állatvilág

2015.02.24. 17:05

Kísérlet: át lehet-e telepíteni a varjakat?

Zalaegerszeg - A megyei kórház melletti platánsoron sokaknak már évtizedek óta problémát jelentenek az itt fészkelő vetési varjak. A meg-megújuló üldözés ellenére a kolónia most is több száz madarat számlál - de talán lehet megoldás.

Varga Andor

Az ember régóta irtóhadjáratot folytatott a vetési varjú ellen, és az ezredfordulóra ki is pusztította fészkelő állománya 93 százalékát. Ám ez a sokkal kevesebb is jóval többnek tűnik azáltal, hogy a madarak lakott területekre húzódtak – mert elfogytak eredeti fészkelőhelyeik, a külterületi erdőfoltok; összezsugorodtak a mezőgazdasági táplálkozó-területek; és mert a városokban könnyen hozzáférhető számukra a kommunális hulladék.

A városi ember viszont nehezen és egyre nehezebben tolerálja a varjak közelségét – főképp hangjuk és ürülékük miatt. Az újabb üldöztetés viszont veszélyes egy másik madárfaj, a kék vércse szempontjából is. Ez az Európa-szerte fokozottan védett ragadozó ugyanis saját fészket nem épít, költéskor a varjakét használja. A két problémát összefüggéseiben igyekszik kezelni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület most induló programja.

Alpinista küzd a kórházi fészkekkel. Lesz jobb megoldás. Fotó: archív/Pezzetta Umberto

A kontinensen az Európai Unió támogatásával kékvércse-védelmi program valósul meg, melynek egyik fontos kutatása, hogy miként lehetne a városi varjúkolóniákat áttelepíteni. A tudományos program hazánk délkeleti részén, önkormányzatokkal együttműködésben kezdődött meg. Hasznosítható tapasztalatait viszont felajánlják majd minden érintett településnek, így Zalaegerszegnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!