Állatvilág

2014.06.25. 12:45

Legfontosabb: kialakítani a kötődést a gazdához

Zalaegerszeg - Öröm és egyben felelősség a kutya. A jövevény érkezése utáni első hetekben alapozhatjuk meg a kölcsönösen előnyös kapcsolatot és ronthatjuk el.

Arany Gábor

A hibák elkerülésére ad néhány tanácsot a Zalai Kutyasuli két szakembere, Gróf Krisztián és Lang Ferenc. Legfontosabb, hogy kezdetben a kutyával a lehető legtöbb időt töltsük el. Ekkor fokozatosan hozzászoktatjuk, hogy a gazda időről-időre magára hagyja, de mindig visszatér, ezért a távozásától nem kell rettegnie. Elkezdődhet a szobatisztaságra nevelés, amihez nem a büntetés az eszköz, hanem a figyelem és a türelem. Ne hagyjuk hosszú időre magára a kutyust, ne szokja meg, hogy a dolgát bent, illetve a helyén végzi el. Ébredés után tehát mindig ki kell vinni, mert hamarosan pisilni fog. Ha azt akarjuk, hogy a fűre végezze a dolgát, akkor ébredés után vegyük fel, vigyük ki. Sokkal ritkábban fordul elő, hogy a kézben utazva bepisil, minthogy saját lábain – útban a szabadba – engedjen utat a szükségnek. Emellett tanuljuk meg a jelzéseket, például a föld szaglászását, a görbülő hátat, ami meg a kakilást előzi meg. Ha az eb a megfelelő helyen végezte el a dolgát, dicséret jár érte.

Cél, hogy minden helyzetben engedelmeskedjen a kutya, mutatta be Gróf Krisztián(jobbra) az egyik gyakorlaton. Fotó: A szerző

A „balesetekről" viszont nem kell tudomást venni, különösen nem büntetni, magyarázták. Ezzel egy időben kezdjük a szocializációt, a világ közös felfedezését. – A kutyát nem szabad elzárni a külvilágtól, mert ez feszültséget kelt benne, akár az emberben – magyarázta Gróf Krisztián. – Ha kölyökként nem találkozik ingerekkel, nem szerez tapasztalatokat, akkor nem lesz képes elfogadni a szűk környezetén kívüli személyeket, más élőlényeket, a világ történései félelmet keltenek benne. A kölyök szivacsként issza fel a környezet ingereit, ezért ebben az időszakban kell a lehető legtöbbször találkozni másik kutyákkal, gyerekekkel, az utcai forgalommal, a világgal. Mindezt fokozatosan, olyan lépésekkel, amelyek segítik a fejlődését. Figyeljük a reakcióit, jelzi, ha számára már sok, illetve sokk az ingerek özöne. Az első lépés a séta, mégpedig minél rövidebb úton jussunk el vele arra a helyre, ahol szabadon engedhetjük – magyarázta.

– Itt lehet a legkönnyebben hibázni, ezen múlik, hogy a gazda a kutyája szemében mivé válik – figyelmeztetett Lang Ferenc. – Eleinte minden kutya feltétlen számít a gazdájára. Figyeli a környezetét, hatnak rá a zajok, hangok, a szagok és ebben az eleinte idegen világban tanulja meg, hogy számíthat a gazdájára vagy sem – tette hozzá Gróf Krisztián. – Ez fog eldőlni az első séták alkalmával. Az a gazda, aki folyamatosan aggódik a kutyájáért, pórázon vonszolja, nem meri elengedni, vagy ha mégis, akkor állandóan visszahívogatja, fut utána, annak oda lesz a tekintélye. Itt hibázzák el legtöbbször a gazdák – mondták.

Tehát, adjuk meg a lehetőséget a kutyának, hogy saját akaratából tartson velünk. Erre nem alkalmas a póráz, és a rendszeres visszahívás, vagy ha mindig a nyomában vagyunk. Ezért olyan helyet keressünk, ahol nyugodtan szabadon engedhetjük. Ez után induljunk el, anélkül hogy a kutyának szólnánk, várnánk rá, mert ekkor az állatnak kell döntenie, hogy a biztonságot jelentő gazdával tart vagy az ingerek ejtik rabul. – Benne kell felébreszteni a gazdához tartozás vágyát, ez csak akkor sikerül, ha neki kell törekednie, hogy velünk tartson, és ne mi keressük a társaságát. Arra törekedjünk, hogy távolodjunk tőle el, mintha le akarnánk rázni, és ha utolér minket, ne örüljünk neki túlzottan, halk jóváhagyással jelezhetjük neki, hogy elégedettek vagyunk vele, miközben folytatjuk utunkat tovább. Ez a kölyökkutyánál könnyen megy, de az idősebbeknél már nehezebb feladat – ismerték el. – Persze az is kell, hogy a kutya szeresse a gazdája társaságát. Az első egy-két alkalomkor nem baj, ha nincs másik eb a közelben, de a célunk az, hogy a kutyánk minden körülmények között ránk figyeljen. Ha a gazda nyugodtan viselkedik, akkor majd a kutya is bízik benne és követni fogja – mondta Gróf Krisztián.

Olyan helyre vigyük a kutyát, ahol jól érzi magát, olyan feladatot kapjon, amit meg tud oldani. Fotó: Zalai Kutyasuli

A kötődés kialakításnak másik eszköze az etetés. A megszületett kölykök az alomban megküzdenek azért, hogy az anyjuk emlőjéhez, az éltető tejhez hozzájussanak. Ez a küzdelem később megszűnik, hiszen rendszeresen, szinte automatikusan megkapják a gazdától az ennivalót. A rendszeretőbbek esetleg a napnak mindig ugyanabban a szakában etetnek, de ezért a kutyának nem kell semmit tennie. Ezért a legjobb módszer, ha nem otthon etetünk, hanem a sétákra visszük magunkkal az ennivalóját. Kétszer-háromszor magunkhoz hívjuk, s csak ekkor kap enni, otthon pedig nem. Ezzel a kölyökkorban nagyon erős szálakat szőhetünk a kutyánkhoz, később ezt már nem ronthatjuk el azzal, ha otthon is kap enni.

Következő nagyobb lépés: bevezetés a kutyás közösségbe. Legjobb megoldás, ha kutyaóvodát keresünk, ahol biztonságos környezetben ismerkedhet meg kedvencünk a többi négylábúval. Ha erre nincs mód, akkor mérjük fel, hol van a környéken a kutyások kedvenc helye, ismerkedjünk össze a többi gazdával, az se baj, ha először egyedül megyünk. Ha barátságosnak látjuk a környezetet, a magabiztosságunk, nyugalmunk a kutyánkat is megerősíti. A többiekkel folytatott játék a kutya számára is a tanulás alapja, ami egyben örömforrás is neki. Olyan helyzetet teremtsünk, amiben jól érzi magát olyan feladatot kapjon, amit meg tud oldani.

A nevelés része a tiltás is. Ahogy a kölyökkutyát is fegyelmezi az anyja, a gazda is határozotton érzékeltesse, mi az, amit nem enged meg. Ebben egyértelműnek és következetesnek kell lenni. Tiltani lehet szóval, gesztussal, de akár az orra adott koppintással is. Ha tiltunk, mindenképpen vegyük elejét annak, hogy az állat folytassa, amit nem akarunk. De ez nem azt jelenti, hogy fogjuk le, mert akkor nem saját döntése, hogy szót fogadott, hanem mi akadályozzuk meg a folytatásban. Ezért a tiltást is kölyökkortól kell tanítani és gyakorolni, hogy a legkülönbözőbb helyzetekben is engedelmeskedjen a kutya.

Mindezt mindig következetesen és nyugodtan hajtsuk végre, akkor is, ha az eb eleinte nem érti, mit akarunk tőle, és nem engedelmeskedik. Fontos, hogy a kutya értse, miről akarom letiltani, mert ha nem érti, akkor valamit elrontok. Az persze előfordulhat, hogy nem engedelmeskedik azonnal, mert kipróbálja, elég komolyan gondolom-e. Ezek az alapok, de egyedenként eltérhetnek a megoldások, mert a kutya nem gép, hanem rendkívül érzékeny élőlény – hangsúlyozta Lang Ferenc és Gróf Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!