Állatvilág

2009.04.30. 04:32

Törzskönyv - A beó

ZH - A beó vagy más néven mejno a seregélyfélék (Sturnidae) családjába tartozik, 12 alfaja ismert, amelyek többnyire Borneó, Thaiföld, Bali és India területén él.

Zalai Hírlap

Az erdőirtások következtében számuk jelentősen csökkent, ezért fokozatosan átköltöztek az emberek által kevésbé elérhető, magasabb  esőerdők borította  területekre. Ott a mangroveerdők és a gazdagon virágzó tea- és kávéültetvények szélén, a más madarak által elhagyott odúkba költöznek be.
Gyűjtögető életmódot folytat, sokszor a repülést megspórolva egyik ágról a másikra ugrálva gyűjtögetik az érett gyümölcsöket (fügét), magokat, nektárt. Időnként a kisebb rovarokat is megkóstolják. Csemetéiknek férgeket is szállítanak. 

Naplemente előtt válnak igazán aktívvá, ilyenkor hangos csak igazán tőlük az erdő. Repertoárjuk igen széles: az éles fütyüléstől kezdve a gagyogáson át a rikoltozásig mindenféle hangot hallatnak. Remekül utánozzák madártársaikat és az embereket is, elsősorban ezért lettek annyira kedveltek a madártartók körében. 

Testhosszuk 2930 centiméter. Költési időszakuk változatos, a nálunk kedvencként tartott egyedeké és Észak-Indiában honos társaiké áprilistól júliusig tart, míg Thaiföldön januártól júliusig.

(Forrás: Háziállat.hu)


Olvassa el online felületünkön a Kedvencek a ház körül rovat korábbi cikkeit, melyeket közösségi portálunkon, az enteón is megtalál, ahol hozzászólhat a leírtakhoz, elmesélheti a saját történetét, s megmutathatja kedvencét is. 

Nézze meg olvasóink kedvenceit itt! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!