Zene

2016.11.30. 17:55

Zala megyében is pengetett a minap vendégségben nálunk járó Új Muravidéki Citeraegyüttes

Zalaegerszeg, Botfa Az Új Muravidéki Citeraegyüttes muzsikusai a minap újabb zalai rajongótáborra tettek szert azzal, hogy hoztak csokornyit muravidéki népdalaikból a Válicka Citerazenekar jubileumi ünnepségére.

Fincza Zsuzsa

Lendva, Dobronak és Domonkosfa lelkes ifjú citerásai 2010-ben alakították újra a patinás, nem csak Szlovénia magyarlakta területein híres Muravidéki együttest. Az új csapatot a régi zenekarból hárman: Német Atilla, Fehér István és Mertik Mitja kovácsolta össze, méghozzá olyan erővel, hogy az 5 év alatt már elődeikhez hasonló népszerűségnek örvendnek.

- Zenekarunk jelenleg tíztagú, kicsit sajnáljuk, hogy Botfára csak öten tudtunk eljönni , de elhoztuk a többiek üdvözletét is. A klubunk Lendván, Domonkosfán és Dobronakon is otthon van, de a székhelyünk az utóbbi településen a György-házban található - kezdte a bemutatkozást a zenekar vezetője, Német Atilla -, de nemcsak az épületben tanyázunk, hanem a kertben lévő hatalmas diófa alatt is, aminek tiszteletére már két alkalommal szerveztünk nemzetközi Diófa alatti citeratalálkozókat .


Mertik Mitja, Jakoša Aleš, Borovi Sabina, Nemet Atilla, Fehér István a botfai fellépésen Fotó: Fincza Zsuzsa

Ahol naná, hogy magyarhoni muzsikusok - köztük botfai barátaik - is nyúzták a húrokat. Tavaly már másodszor voltak házigazdái a muravidéki citeratábornak, amit a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézettel közös szervezésben a Hodosi Ifjúsági Központban rendeztek meg. A háromnapos intenzív népzenei kiképzésnek szintén voltak magyarországi vendégei, szakmai instruktorai, például Bódi György, a balatonkenesei Pannónia és a Hatvani Húrszaggatók művészeti vezetője. A tanulásnak meg is lett az eredménye.

- Sikerélményben bőven van részünk, mert szerencsére sok helyre hívnak bennünket szerepelni, főleg a környező települések falunapjaira, de felléptünk már Budapesten, Ljubljanában, Mariborban és Zalaegerszegen is.

Szakmai berkekben is elismerik tudásukat: 2013 januárjában kulturális nívódíjban részesültek. Fő feladatuknak a magyar népzene ápolását, a gyönyörű muravidéki népdalok őrzését tartják. De mint Atilla elárulta, nem csak népzenét, jazzt és bluest is pengetnek, legszívesebben Ray Charles nótáit ültetik át a magyar népi húros hangszerre.

- Nagy munkában vagyunk, a fellépések közepette készülünk a tavasszal megjelenő első CD-nk kiadására - avatott be terveikbe Német Atilla.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!