Zalaszentiván

2010.10.23. 16:29

Ünnepi megemlékezés Zalaszentivánon

Szentmisével kezdődött Zalaszentivánon az 1956-os forradalom-és szabadságharc vigíliáján az ünnepi megemlékezés.

Horváth László

Az evangélium után Dormán Miklós polgármester emlékezett a „pesti srácokra”, a forradalom mártírjaira. Ünnepi beszédében kiemelte: ’56 a mai nemzedéknek a forrás, ahol megtalálhatja még, a nemzetet éltető erőt. ’56-ban magyarnak lenni fontosabb volt, mint bármilyen más politikai, világnézeti különbség. Elemi erővel tört föl a szabadság és függetlenség utáni vágy, ami élménnyé, nemzeti élménnyé ért.

 

Az Úristen megparancsolta népének, hogy emlékezzen, és beszélje el fiainak, hogyan hozta ki őket Egyiptomból, hogy megmaradjanak, és bőségben élhessenek az ígéret földjén. Soha ne feledjük el mi történt ’56-ban! Ünnepeljünk, emlékezzünk hőseinkre, tanuljunk és beszéljük el gyermekeinknek, mert csak akkor lesz, és marad mienk a mi ígéretünk földje, Magyarország.


Ezt követően a zalaszentiváni általános iskola tanulói irodalmi műsorral emlékeztek meg e jeles évfordulóról. Az istentiszteletet követően az ünneplők közösen vonultak a zalaszentiváni hősi emlékűmhöz, ahol a pártok helyi képviselői és a civil szervezetek helyezték el koszorúikat. A nemzeti ünnep előestéjén a megemlékezés a Himnusz és a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!