Zalaszentgrót

2014.06.20. 12:23

Virág(csokr)ok esernyőből

Bató Istvánné gyűjti az esernyőket. No nem azért, mert lakhelyén annyi az eső, hanem mert virágokat, sőt, egész csokrokat készít az anyagukból.

Sámel József

- A virágokat mindig imádtam, persze leginkább az élőket. De aztán következett egy korszak az életemben, amikor úgy gondoltam, hogy megpróbálok magam is készíteni rózsákat, szegfűket, s mindent, ami emberi kézzel „gyártható” – idézte fel a kezdeteket, megjegyezve: korábban rongybabák is szerepeltek a repertoárjában, melyeket azért is szeretett, mert egyediek, s jócskán van bennük érzelem. Több mint a sorozatgyártású társaikban.

Bató Istvánné: Szeretettel készítem és ajándékozom az esernyőket (Fotó: Sámel József)

– A babákat mindenki szívesen fogadta, gyermekek és felnőttek egyaránt. S mindenkinek ajándékba adtam őket. Ezután indult virágok „szezonja”, először a kepp papír volt az alapanyag. Imádtam készíteni a színes szálakat, szirmokat, majd szép lassan összeálltak a csokrok is. Tudom, hogy nem igaziak, ám mégis úgy gondolom, az a szeretet, amit a készítésükkor kaptak tőlem, meglátszik, érződik rajtuk, belőlük. Ezután következett egy újabb ötlet, aminek köszönhetően változtattam az alapanyagon. A régi, lerobban esernyők felé fordultam, a huzatból először madarakat készítettem, majd következtek a virágok. Első lépésekben rózsákat, szegfűket alakítottam, majd következett a többi fajta, például a búzavirág. Ahogy a többit, úgy ezeket is ajándékba adtam. Legnagyobb örömömre a zalaszentgróti Városi Művelődési Központ igazgatója felkért, hogy a május elsejére, a retro majálisra készítsek sok-sok dekorációt. Boldog voltam, mikor láttam a virágaimat a rendezvényen.

Bató Istvánné azt mondja, már gyűjti az esernyőket.

- Értelem szerűen nem a mintás, hanem az egyszínű huzattal rendelkezőket – tette hozzá. – Nagyon egyébként nem kell kapaszkodnom, egy-egy vihar után ugyanis rengeteg az elromlott, megtépázott, kifordított ernyő a városban és környékén. Ráadásul már többen felajánlják nekem a hibás darabokat. Én pedig örülök mindegyiknek, hiszen újabb és újabb virágot, csokrot jelent számomra, s másoknak: ajándékként. Amúgy nem túl nehéz elkészíteni egy darabot, egy csokrot. Körülbelül három óra alatt megvan, persze ismerni kell a technikát. Úgy gondolom, az alkotásaim egyediek, s a legnagyobb szeretettel készítem, ajándékozom őket mindenkinek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!