Zalaszentgrót

2013.11.13. 12:45

Súlyos megkülönböztetés

Zalaszentgrót - Sorban nyújtják át az adósságkonszolidációs leveleket az önkormányzatoknak, de arról kevés szó esik, hogy a nem eladósodott településeket pontosan miként segítik majd.

Sámel József

Baracskai József országgyűlési képviselő, Zalaszentgrót polgármestere kezdte ekként szerdai sajtótájékoztatóját, hangsúlyozva: városa felelősen gazdálkodott, nem volt adóssága, ezért nem is részesült a kompenzációból. Súlyos megkülönböztetésnek érzi, hogy a nem jól gazdálkodó települések adósságát  - jövőre újabb 420 milliárd forintot rászánva a konszolidációra - ugyanakkor teljes egészében átvállalja az állam.

- Zala megyében az 5.000 lélekszám alatti települések közül 113 község 2,2 milliárd forintot kapott, míg négy ötezer lakos feletti város hétmilliárd forintos adósságkonszolidációban részesült - fogalmazott. - Úgy gondolom, a korrekt az lenne, ha a többi, felelősségteljesen gazdálkodó település is kapna kompenzációt. Ezt levélben jeleztem a miniszterelnöknek és az illetékes miniszternek is. S visszautasítom egyes politikusok azon cinikus kijelentését, melyben visszakérdeznek, hogy ti miért nem vettetek fel hitelt? .

Kérdésre válaszolva elmondta: a kormány bejelentette, ígéretet tett arra, hogy a jövő évre tízmilliárd forint jut az adósságkonszolidációból kimaradt településeknek, ám nem tudjuk, hogy ezt hogyan, milyen formában lehet majd igénybe venni, s miként határozzák meg a mértékét. Hozzáfűzte: a témát folyamatosan szem előtt tartva tájékoztatja majd a fejleményekről a megye önkormányzatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!