Zalalövő

2013.06.07. 15:58

Ősszel kezdődhet az elkerülő út építése

Zalalövő - Akár már ősszel megkezdődhet a zalalövői elkerülő út építése, erről adott ki rövid közleményt a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Mint közismert, a 86-os út zalai szakaszának burkolat-megerősítésből azért maradt ki a zalalövői szakasz, mert a várost tehermentesíteni kívánják az átmenő forgalom alól.

Gyuricza Ferenc

A zalalövői elkerülő út megépítése a 450 milliárd forint értékű infrastrukturális program egyik fő eleme.

A NIF Zrt. tájékoztatója szerint az elkerülő út keleti irányból halad el Zalalövő mellett. A beruházás során mintegy két és fél kilométer hosszan a meglévő nyomvonalon végeznek 11 és fél tonnás burkolat-megerősítést, majd keleti irányba kiválva - Zalalövő és Keménfa között elhaladva - közel 11 kilométer hosszan teljesen új nyomvonalon épül meg az elkerülő.

Kamionok haladnak át Zalalövő belterületén. Fotó: Gyuricza Ferenc

A nyomvonalon két jelentős méretű műtárgyat kell létesíteni, a Zala-folyó és Zalaegerszeg-Hodos vasútvonal felett egy 600 méter hosszú, nyolc nyílású, felsőpályás acél gerenda híd épül, míg a Zalalövő - Körmend vasútvonal és Zalapatakai-patak keresztezésében 160 méteres, kétnyílású szintén felsőpályás acél gerendahidat létesítenek. A Keresztúri-patak felett is lesz híd, ám annak kiépítése jóval kisebb beruházásnak ígérkezik.

A 86-os főút új nyomvonala és a Zalaszentgyörgy felé vezető út találkozásánál egy úgynevezett különszintű csomópontot alakítanak még ki. A beruházás során jelentős mennyiségű, mintegy tíz hektárnyi területen kell csereerdősítést végezni.

A NIF Zrt. közleménye szerint eredményes közbeszerzési eljárás esetén a kivitelezés akár már ősszel megkezdődhet, és 2016 nyarára be is fejeződhet. A településen a beruházásnak köszönhetően jelentősen csökken majd az áthaladó járművek okozta környezeti és zajterhelés, illetve mérséklődik a baleseti kockázat. Forgalomszámlálási adatok szerint a 86-os úton naponta átlagosan hatezer tehergépkocsi és kamion halad át. A zalai szakaszon a legtöbb kamionbaleset baleset Zalalövő térségében keletkezek, ebben jelentős szerepet játszik az úgynevezett nagyfernekági-szerpentin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!