Zalakaros

2016.10.23. 16:59

A legnagyobb hősök előtt hajtottak fejet

Zalakaros– Új szoborral gazdagott a fürdőváros tegnap. Az 1956-os forradalom hatvan éves jubileuma alkalmából a Móra-iskola előtt szerveztek ünnepséget.

Benedek Bálint

– Éppen 18 éve állítottunk egy kopjafát, amely jelezte, hogy Zalakaros város tiszteli a jobbítást akarók, a harcosok, az áldozatok emlékét – mondta ünnepi köszöntőjében Novák Ferenc polgármester. – Most egy pályázatból tiszteleghetünk 1956 hősei előtt Béres János művész alkotásának a jóvoltából.

Fotó: Szakony Attila

A városvezető úgy vélte a szobor felső részén lévő piros-fehér-zöld szivárvány ív a lyukkal a forradalom égbe nyúló szellemiségére utal, a zalakarosi résztvevők pedig a domborművön jelennek meg. Az iskola előtt álló szobor jelkép, ’56-ot, s annak eszmeiségét fejezi ki.

A műemlék avatásán Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is megjelent. Beszédében hangsúlyozta: itt az ideje, hogy a szabadságharc hősei az őket megillető helyre kerüljenek a nemzeti emlékezetben, s végre visszaadjuk a forradalom dicsőségét azoknak, akiket megillet: a hétköznapok hőseinek.

– Zalakarosi áldozata nem volt a forradalmi eseményeknek, de hősökből itt is volt egészen pontosan 17 személy – fűzte hozzá. – Az elkészült alkotás a többi harcosnak is örök emléket állít, s emlékezetet arra, hogy a szabadság a legnagyobb érték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!