Balesetmegelőzés

2024.05.20. 12:40

Tudjuk biztonságban melléképületünket!

Vasárnapra virradóra Somogysimonyiban, hétfőre virradóra pedig Pórszombaton gyulladt ki melléképület. Utóbbi helyszínen a lángok ráadásul két ilyen jellegű építményben csaptak fel, majd átterjedtek egy családi házra és egy szomszédos garázsra is. Itt a tűzoltók hat vízsugárral tudták csak megfékezni a tüzet. Mind a két eset éjszaka történt, akkor, amikor a tűz szempontjából a legsebezhetőbbek vagyunk. Kis odafigyeléssel azonban az ilyen esetek elkerülhetők.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A katasztrófavédelem közlése szerint, az első és legfontosabb, hogy gondosan ügyeljünk azokra is a gyúlékony anyagokra, eszközökre (gázpalack, festékek, benzin, olaj), amik tűzveszélyesek! Ezeknek a legjobb az, ha külön kis helyiséget alakítunk ki, lehetőség szerint távol a nagyobb értékű ingóságainktól. Általános tapasztalat, hogy több családi házhoz is melléképületet építettek, különböző célok miatt. Amennyiben ügyelünk arra, hogy az ilyen ingatlanokban nem tárolunk tűzveszélyes anyagot, jelentősen csökkentjük a tűz átterjedésének lehetőségét. 

Az ilyen helyiségek általában helyet adnak a kazánoknak, műhelynek, vagy egyszerűen garázsként funkcionálnak, ahol halmozni szoktuk felgyülemlett dolgainkat. A halmozás azonban szintén veszélyes, hiszen tűz esetén a lángokat akár megunt dolgaink, szemeteink is táplálnak. Műhelyeknél figyeljünk oda, ha tűzveszélyes tevékenységet végzünk, az éghető anyagokat tartsuk távol. Kazánok esetében pedig fontos a folyamatos felülvizsgálat, évente legalább egyszer ellenőriztessük szakemberrel! 

Az is nagyon fontos, hogy ezekben az épületekben éjszakára, ha tehetjük, semmilyen olyan elektromos eszközt ne hagyjunk töltőn, ami felett nincs kontrollunk, vagy éppen ráér akkor is töltődni, mikor ébren vagyunk. Éjszaka kevésbé vagyunk aktívak, egy esetleges elektromos hiba miatt keletkező tüzet lehet, későn veszünk észre, vagy egyáltalán nem. Ezért érdemes elkerülni az ilyen tevékenységet, vagy ha mégis töltjük az adott eszközünket, érdemes egy füstérzékelő készülékkel ellátni a helyiséget ott, ahol ezt a tevékenységet végezzük. Az életmentő készülék ugyanis hangos akusztikus jellel figyelmeztet a bajra, még abban a fázisban, amikor mi is – testi épségünk kockáztatása nélkül – el tudjuk oltani a kezdeti tüzet. 

Emellett ügyeljünk arra, hogy az ilyen helyiségekben végzett elektromos bekötéseket és egyéb, villamossághoz kapcsolódó technikai műveleteket mindig szakemberrel végeztessük! Nem egy esetben fordult elő, hogy egy rosszul bekötött vezeték miatt egy egész ingatlan a lángok martalékává vált! 

Igaz, jogszabály nem írja elő, hogy otthon kötelező lenne bármilyen tűzoltó-készüléket tartani, azonban ezek jelenléte sok esetben több ezres, vagy akár milliós kártol menti meg a lakosokat! 

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy ha tehetjük, szerezzünk be egy porral oltó, vagy gázzal, habbal oltó készüléket. Amennyiben ilyen eszközzel rendelkezünk otthon, sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk ingóságainkat! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában