Zalakaros

2015.06.07. 13:06

Minőségi kultúra - Öt zalakarosi együttest láthattak a nézők

Kalocsai, rábaközi, somogyi és mezőségi táncok a színpadon. A helyi kulturális egyesület „Továbbélő hagyományok ” címmel folklórestet tartott szombaton a kertmoziban.

Benedek Bálint

Az egyesület feladatául tűzte ki a kultúra, a művészetek népszerűsítését, tagjaik pedig a jövőben is szeretnék kivenni részüket a művészeti csoportok koordinálásból és a hagyományok ápolásából. Grófné Csatos Andrea vezette egyesület számára már 13 éve fontos, hogy minőségi kultúrát közvetítsenek a fürdőváros lakossága számára. S ugyan ebben az évben az önkormányzati támogatás nem volt jelentős, ám terveiket ez nem gátolhatta meg, ugyanis némi szponzori forrásból és összefogással 2011 után ismét a kertmoziban várták az érdeklődőket.

Novák Ferenc, a fürdőváros polgármestere köszöntőjében kiemelte: mindig öröm, amikor a hagyományokat életben tartják, hiszen ezzel a magyar ember lelke nemesedik. A nívós műsorra pedig a zalakarosi csoportok jelentik a garanciát.

– A Búzavirág, a Gyöngyvirág, a Rügyecske, a Zöld Ág és a Bottal-fogó együttesek közel 90 tagja a népi játék, a néptánc műfajában jeleskedik – mondta Grófné Csatos Andrea a Zalakarosi Kulturális Egyesület elnöke. – Az óvodásokból álló Búzavirág csoport a legfiatalabbak csapata, míg a Bottal-fogó a szülők generációját fogja össze. Számtalan felemelő pillanatot élhettünk át már, amikor a hatéves együtt táncolt a hatvanévessel. A fellépő öt csoportunk műsora igényes, szép metszetét adja a népi kultúra e szeletének.

Az együtteseket élő muzsikával, a színpad széléről, a Vizeli József vezette Bojtár Népzenei Együttes kísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!