Zalakaros

2015.03.04. 15:00

A lelkük szépül - Kodály nyomán járnak az utódok

Zalakaros - "Mikor engem visznek Vácra, visszanézek szép hazámra, látom a testvéreimet, hogy siratgatnak engemet... "

Horváth-Balogh Attila

Ez a részlet azon népdalok egyikéből való, melyeket 90 éve gyűjtött Zalakaroson Kodály Zoltán. A jubileum tiszteletére hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezte meg a Zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Kodály Zoltán Megyei Népzenei Találkozót tegnap az intézményben, ahol az említett dalokat a helyi zeneiskolások énekelték a program nyitányaként. A megjelenteket a házigazda város nevében Novák Ferenc polgármester köszöntötte.

A helyi zeneiskolások, Neumayer Kitti, Gál Marcell, Horváth Petra, Fundák Evelin, Gál Gergely és Csöndör Kamilla azokból a népdalokból adtak elő hármat, melyeket Kodály Karoson gyűjtött Fotó: Szakony Attila

Tarnai Lászlóné, a zeneiskolai intézményegység vezetője lapunknak elmondta: szeretnék, ha a rendezvényből szép hagyomány lenne. A seregszemlére 3, Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népdallal, illetve népdalcsokorral, feldolgozással lehetett nevezni. A megye zeneiskoláiból 6 intézmény jött el (például Nagykanizsáról, Hévízről, Zalaszentgrótról és természetesen, helyből), 12 szóló versenyző indult és egy hangszeres együttes. A zsűrit a nagykanizsai Baráth Yvette karvezető, előadóművész, a zalaegerszegi ifjabb Horváth Károly népzenész-pedagógus és Budai Ilona, Magyar Örökség-díjas népdalénekes, az Óbudai Népzenei Iskola tanára alkotta. Utóbbi volt a zsűri elnöke.

- Járom az országot, és nagyon jó tapasztalataim vannak a népi kultúra továbbörökítésével kapcsolatban - mondta Budai Ilona. - Csak sajnos, kevesen tudnak ezekről a dolgokról, mert ma nem hír, ha valahol népzenei napokat, vagy népdalversenyt tartanak. Ezek a csodálatos találkozások nem szerepelnek a médiában, csak a vérnek, a halálnak jut hely. Pedig a gyerekek az internet világában is csillogó szemmel dalolnak, verselnek, ami azt gondolom, a lelkük épülésére, szépülésére szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!