Felelős állattartás

2023.07.13. 16:54

A kutyatartásról tanultak a gyerekek Nagykanizsán

A felelős állattartásra oktatja az általános iskolás diákokat az "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület állatvédő tábora. A cél az, hogy a fiatalok és a négylábúak közötti barátság elmélyülhessen.

Benedek Bálint

Foglalkozás a Sétakertben. A gyerekek megtanulhatják, mit jelent a felelős állattartás

Fotó: Szakony Attila

A nyári elfoglaltságot a gyerekek nagyon várták, a város több iskolájából regisztráltak, hogy egy hétre pórázt ragadhassanak. Sőt évek óta kifejezetten a tábor kedvéért érkezik három fiú Amerikából Nagykanizsára nyaralni. Varga Károlyné, a szervező egyesület vezetője elmondta: éppen húsz éve tartják meg a foglalkozásokat. Korábban évente két alkalommal is fogadták a gyerekeket, azonban mostanában mindössze egyet tartanak, amire ezúttal 18 fő jelentkezett.

- Ettől függetlenül az Ady utcai telephelyünkön a kutyasétáltatás év közben is népszerű a gyerekek körében - folytatta. - Előfordul, hogy többen érkeznek és megsétáltatják a menhelyi állatokat. Ez mindkét félnek örömet és élményt jelent. Az viszont csak egy alkalomra szóló elfoglaltság, viszont a táborban a hét elejétől az adott fiatal habitusához, temperamentumához passzoló kutyát választunk. Így a hét minden napján a menhelytől a Sétakertig sétáltatják pórázon az ebüket. Útközben megtanulják a kutyasétáltatás fortélyait, azzal együtt, hogy az esetleg keletkezett ürüléket hogyan kell eltakarítani. Elsajátítják a kulturált állattartási, viselkedési normákat, hogy például útközben a kerítéseknél ugató kutyákhoz nem engedjük oda, elkerülve a verekedést, a támadást. A pórázon vezetés írott és íratlan szabályait, a gyalogosok elengedését is begyakoroljuk.

Hozzátette: a Sétakertbe érkezve a szabadidő hasznos eltöltésére szintén szerveztek programokat, a kutyatartás egyéb szabályairól, a felelősségvállalásról szintén tartottak élményszerű előadásokat. Szó esett a táplálkozásról és a betegségekről is.

- Ezenkívül a kanizsai Szabó Zsolt természetfotós színes előadást tartott a gyerekeknek a madárvilágról, a különféle fajokról is mesélt - mondta Varga Károlyné. - A Kanizsai Fiatalok Közössége pedig egy átmozgató, játékos versenyt szervezett, majd a tábor pénteken a magyarszerdahelyi meseparkban tett látogatással zárul.

A gyerekek csak szuperlatívuszokban számoltak be a hét eddigi történéseiről. A Péterfy-iskolából érkezett Kundár-Varga Hanna például a kutyák és a jó társaság miatt választotta a tábort. Morzsit szemelte ki, jól megértik egymást, aranyos, hiszen betartja az utasításait, szófogadó, így könnyű vele sétálni. Persze a jutalomfalattól még kezesebb lesz.

A Hevesi-iskola ötödik osztályosa, Antal Marcell szintén alig várta, hogy elkezdődjön a tábor. A legjobbnak azt tartja, hogy minden nap a kiválasztott kutyusával lehet. Az édesanyja feltételként szabta, hogy akkor lehet otthon is kutyájuk, ha Marcell megtanulja, mivel jár a tartása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!