Elsősorban a használt ingatlanok iránti kereslet nőhet

2019.02.17. 07:00

A kétgyermekesek új esélyei a lakáspiacon

Fellendíthetik a lakáspiaci keresletet az új, gyermekvállalást ösztönző állami intézkedések. A kétgyermekes családok például jóval nagyobb méretű vagy jobb minőségű lakásra kaphatnak esélyt.

ZH

Több évre fellendítheti a lakáspiaci keresletet a család- és lakástámogatási rendszer most bejelentett bővítése. Igaz, a pontos hatást majd csak a részletes szabályozás ismertetése után lehet számszerűsíteni – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Mint közölték, a korábbinál több család juthat számottevő támogatáshoz, például azok a kétgyermekes vagy két gyermeket vállaló családok, akik a meglévő lakásukat eladják és a vissza nem térítendő támogatás, valamint kedvezményes hitel segítségével másik, nagyobb lakásba költöznek, kommentálta a bejelentéseket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A most bejelentett – jogszabályokban még konkrétan nem részletezett – intézkedések szerint a CSOK keretében a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekesek 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe használt lakás vagy ház vásárlására, és megszűnik a használt lakásokra vonatkozó korábbi 35 millió forintos plafon.

Az érintettek köre több százezres, a friss adatok szerint ugyanis tavaly a kétgyermekes és két felnőttből álló családok száma meghaladta a 300 ezret, és ehhez jönnek, akik még a jövőben vállalnának gyermeket, gyermekeket. Az, hogy a használt lakások piacán hozhat további élénkülést a támogatási rendszer bővítése, azért is valószínűsíthető, mert a 2015 közepén elindított Családi Otthonteremtési Kedvezmény keretében támogatáshoz jutó háztartások közül 10-ből 7 használt lakás vásárlásához vette igénybe az állami támogatást.

Az ingatlan.com elemzése szerint ha egy család jogosult a két gyermek után járó 1,43 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra, valamint a 10 millió forintos kedvezményes hitelre, akkor Budapesten a 600 ezer forint körüli februári kínálati átlagárak alapján 15–20 négyzetméterrel, azaz egy tágasabb szobával vagy akár két kisebb szobával nagyobb lakásba költözhetnek. Zalaegerszegen a számítások szerint 44 négyzetméterrel nagyobb lakásra lehet esélyük az érintett családoknak.

Balogh László hozzátette, a vidéki városokban a kedvezményes hitelből és a vissza nem térítendő támogatásból álló 11,43 millió forint már önmagában is elég lehet egy-egy lakásra. Jelezte ugyanakkor: az új állami lépésekből adódó kedvezmények jó eséllyel beépülnek majd a piaci árakba, ez viszont új lendületet adhat az egyébként lassuló ingatlanpiaci növekedésnek.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!