Zalaegerszeg

2014.04.06. 12:07

Választás 2014 - Nem adhatta le szavazatát (frissítve)

Zalaegerszeg - Az LMP képviselőjelöltje, dr. Paksy Zoltán arról tájékoztatta a Zalai Hírlapot, hogy pártjuk egyik aktivistája nem adhatta le szavazatát Zalaegerszegen, a lakóhelye szerinti szavazókörben.

Horváth A. Attila

Zala megyében nem tudunk olyan rendkívüli eseményről, amely érdemben befolyásolta volna a választás menetét. Megállapítható tehát, hogy Zalában rendben zajlott a választás – tájékoztatta a Zalai Hírlapot vasárnap 19 óra után dr. Mester László megyei főjegyző, a területi választási iroda vezetője.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján, a rendkívüli események között sem tüntettek fel zalai esetet vasárnap estig.

Az 1. számú (zalaegerszegi) OEVB a választás napján egy beadványt tárgyalt, tudtuk meg szintén 19 óra körül dr. Pápai Ferenc bizottsági elnöktől. Eszerint egy állampolgár igazolást szeretett volna kérni arról, hogy leadta szavazatát. Ezt a kérést az adott szavazókör szavazatszámláló bizottsága megtagadta, ezután a választópolgár írásban panaszt tett. Mivel beadványa nem felelt meg a törvényi feltételeknek, az OEVB elutasította azt. Dr. Pápai Ferenc elmondta: ettől függetlenül megvizsgálták az esetet, és megállapították, hogy a választási eljárásról szóló törvény nem tartalmaz olyan részt, amely alapján kiadható lenne a részvételről igazolás.

Egy másik, érdekes ügy viszont nem jutott el a választási szervekhez, lévén írásbeli panaszt nem tett az érintett. Dr. Paksy Zoltán képviselőjelölt tájékoztatta a Zalai Hírlapot arról, hogy pártjuk egyik aktivistája nem tudott szavazni a megyeszékhelyen, a lakcíme szerinti szavazókörben, mivel a nyilvántartás szerint még februárban átjelentkezett egy másik – Kecskeméten található – szavazókörbe. Tudomásunk szerint azonban a választópolgár nem nyújtott be átjelentkezésre vonatkozó kérelmet. Bár eleinte az érintett azt vélelmezte, hogy adataival visszaéltek, úgy tudjuk, mégsem a választással összefüggő problémáról lehet szó, valószínűleg adminisztrációs hiba történt. Ugyanis az állítólagos átjelentkezés napján Kecskeméten egy ugyanolyan (vagy hasonló) nevű személy lakcímkártyát igényelt, és vélhetően az ottani ügyintéző véletlenül a zalaegerszegi állampolgár adatait rögzítette, mint állandó kecskeméti lakosét. A zalaegerszegi választópolgár jelezte, hogy jogi lépéseket tesz az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!