Zalaegerszeg

2016.02.25. 18:34

Mécsesek fényénél - főhajtás kommunizmus áldozatai előtt Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, ez alkalomból csütörtökön megyénk számos településén rendeztek megemlékezéseket.

Magyar Hajnalka

Zalaegerszegen a Kosztolányi utcai Gulag-emlékműnél gyűltek össze mindazok, akik egy-egy mécses lángjával kívántak emlékezni az áldozatokra. Ezt követően a városi hangversenyteremben folytatódott az emléknap, ahol Balaicz Zoltán polgármester idézte fel a 79 évvel ezelőtti eseményeket.

1947. február 25-én történt, hogy Kovács Béla kisgazdapárti főtitkárt a megszálló szovjet hatóságok jogellenes letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évig raboskodott. Letartóztatása az első állomása volt annak a folyamatnak, amely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásával a totális, egypárti diktatúra kiépítése felé haladt.

Este dr. Kun Miklós történész tartott előadást (Fotó: Katona Tibor)

A polgármester kiemelte, Közép- és Kelet-Európában 1 millióra tehető az erőszakrendszer halálos áldozatainak száma, ám jóval többen voltak, akiket a hétköznapi diktatúra nyomorított meg. Ezt követően dr. Kun Miklós, Széchenyi-díjas történész tartott előadást a sztálini típusú parancsuralmi rendszerről, személyes szálakkal is színesítve mondandóját.

Keszthely és Hévízen is tartottak megemlékezést a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Részletek itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!