Zalaegerszeg

2015.08.27. 14:10

1,2 millió kilowattóra teljesítménnyel kevesebbet igényel Zalaegerszeg közterületeinek megvilágítása

Zalaegerszeg - A közvilágítást szolgáló lámpatestek 85 százalékában LED-es égők vannak, amelyek révén a villamosenergia fogyasztás megtakarítása eléri az 55 százalékot.

Hajdu Péter

Az említett számok egy tegnapi bejáráson hangzottak el, amin többek között Sájer Gábor és Doszpoth Attila, a megyeszékhelyi közvilágítás energiatakarékos átalakításának projektmenedzsere vett részt. A Platán soron tartott tájékoztatón Doszpoth Attila ismertette a két ütemben végrehajtott közvilágításkorszerűsítés jelentőségét és meghatározó adatait.

– A beruházásnak köszönhetően évente 1,2 millió kilowattóra teljesítménnyel kevesebbet igényel Zalaegerszeg közterületeinek a megvilágítása. Ez, ha a környezetvédelem oldaláról közelítem meg, azt is jelenti, hogy évente 1100 tonnával kevesebb szén-dioxid keletkezik az áramot termelő erőművekben – mondta a projektmenedzser.


Balról Doszpoth Attila, mellette Sájer Gábor a közvilágítási projektről szóló  sajtótájékoztatón Fotó: Katona Tibor

Közölte továbbá, hogy a kivitelezési munkák több mint 850 millió forintba kerültek, a teljes költségvetés pedig áfával együtt meghaladta az 1,1 milliárd forintot. Doszpoth Attila kitért arra is, hogy a városban még mintegy ezer régebbi lámpatest maradt, s véleménye további cél lesz ezek lecserélése is.

Sájer Gábor, az Elios Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy tíz mérnökük dolgozott a projekten, minden lámpahelyre megtervezve, milyen teljesítményű lámpát szereljenek fel. Elhangzott továbbá, hogy az égők jelentős részét a GE kanizsai gyárában, fém alkatrészeiket pedig az egerszegi üzemben gyártották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!