Zalaegerszeg

2015.03.12. 17:44

Sóterápia kicsiknek

Zalaegerszeg - Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót - hangzik a mesében, melyet gyakran hallgatnak a zalaegerszegi családi napközi óvodásai is. A kicsik pontosan tudják, mennyire értékes az emlegetett ásványi anyag.

Kiss Anna

Már csak azért is, mert saját sóhomokozójukban tapasztalják áldásos hatásait... A gyerekek gyakorlott mozdulatokkal indítják be a vízimalmot, játékmarkolóval, lapáttal hordják a sót a vödrökbe.

- Csak annyit kell tudni róla, hogy ne szórjuk egymás szemébe - világosít fel minket a szöszke Füzi Fanni, aki társaival együtt már mestere a tökéletes sóvár készítésének.

- A homokozóban négy tonna kristálysó (holttengeri és Himalája-beli) van tégla és örlemény formájában, ami százszázalékos csíramentes környezetet biztosít - tudjuk meg a napközi vezetőjétől, Nagy Beátától, aki egyben sóterápiás szaktanácsadó is. - E környezet természetes, a városi szmogtól mentes, tiszta levegőt eredményez, ami a betegségek megelőzésében és a gyógyulásban is segít. A só- terápia ugyanis erősíti az immunrendszert, a belélegzett kristálysó-pára nedvesen tartja a légutak nyálkahártyáját és javítja a légúti csillószőrök működését, ezáltal segíti a légutakban lerakódott idegen anyagok eltávolítását. Bőrbetegségek, ekcéma, bőrszárazság esetén is hatékony lehet a kristálysó-pára.

A különleges homokozó elsősorban a családi napközi kis lakóinak lett kialakítva, de bárki látogathatja, gyerek, felnőtt egyaránt.

- A terem közepén egy párásító berendezés található, ami Himalája sóval, desztillált vízzel működik, méri és biztosítja az optimális sópárát. A környezet a vegetatív idegrendszerre is jó hatással van, segít az alvás- és a koncentráció zavarainak megszüntetésében, a stresszoldásban. Gyakran meditációs zenével egészítjük ki a terápiát. A gyerekek kezdetben szinte elvarázsoltan ültek a homokozóban, a kellemes fények és zene hatására még a legelevenebbek is megnyugodtak.


OTTHON IS ALKALMAZHATÓ A TERÁPIA
A sóterápiára otthoni, egyszerű megoldások is léteznek, nem kell hozzá feltétlenül „homokozó”. - Szoktuk ajánlani az idelátogatóknak, hogy ha fűtenek, tegyenek a radiátorokra sótéglát, illetve ha párologtatnak ne csak szimplán vízzel tegyék, adjanak hozzá egy-két kiskanál Himalája sót - tanácsolja a szakember. - Ez a fajta ásványi anyag 84 féle vitamint tartalmaz. Nem csak párologtatásra, étkezésre is alkalmas. Van por és szemcsés változata is. Fürdősóként is gyakran használják.

Életmód rovatunk további cikkei itt!

Ezek is érdekelhetik