Zalaegerszeg

2015.03.17. 12:10

Hazatérő gólyáknak készített fészektartót a zalabesenyői gazda

Zalaegerszeg - Ilyen is van: a megyeszékhely zalabesenyői városrészében egy gazda szeretné, ha gólyák telepednének meg a földjén.

Varga Andor

A vendégváró szándékot kinyilvánítva kimustrált villanyoszlopot állított - ehhez a madarak számára leginkább ideális helyet Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zalai titkára jelölte ki - majd fészektartót készített. Ennek felszerelésében Csiszár Viktor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre működött közre, és ő készítette el vesszőkből azt a fészekalapot is, amit majd a gólyák ízlésük szerint fejleszthetnek.

Czotter István, a darus autó vezetője, és Csiszár Viktor együtt szerelte fel a fészektartót. Indokolt a sietség: tegnapi hír szerint Zalába is megérkezett az első hazatérő gólya, Kiscsehi közelében láttákFotó: Pezzetta Umberto

- Nincs tudomásom róla, hogy a környéken az utóbbi időben fészkelt volna gólya, de talán majd most - vélekedett utóbbi. - Ha a szakirodalmat vesszük alapul, a hely valóban ideális: a közelben van legelő, szántó, vízfolyás, de nincs villanyvezeték.


 

Ettől még a madarak persze gondolkodhatnak másként a fészkelőhelyről, de a házigazda a következő napokban élelmet is elszór nekik, nyomatékosítva a meghívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!