Zalaegerszeg

2015.03.06. 16:15

Az Ady-iskolában műértő embereket nevelnek

A megyeszékhelyi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola vizuális képzésének növendékei időről időre megmutatják alkotásaikat a nagyközönségnek. A héten nyílt diáktárlatba pillanthatnak be Katona Tibor fotóriporterünk képeinek segítségével.

Arany Horváth Zsuzsa

Az iskolai képzőművészeti képzését irányító művésztanárok ars poetica-ját az alábbiakban foglalják össze: „Legfontosabb és egyben legszebb feladatunk a tehetséggondozás: akár a gyerekek szakirányú továbbtanulását elősegítendő (alkotóvá válás – szűkebb szakmai értelemben), akár mint a gyerekek műértő –műélvező közönséggé, önálló értékítélettel bíró kreatív emberekké nevelése (alkotóvá válás – tágabb szakmai értelemben).”

Simon Luca Kata és Horváth Anita a társaik alkotásaival gazdag paravánok között kukucskál. Középen az iskola egykori szobrászának Fischer Györgynek az alkotása

Fejtanulmányok Büki Bálinttól, Dén Viktóriától, Balázs Mercedesztől, Hrothkó Rihárdtól

Az Ady iskolában a művészeti oktatás gyökerei a 80-as évekre nyúlnak vissza: 1984-től rajztagozatos képzés kezdődött, 1991-től hatosztályos képzőművészeti gimnázium kezdte meg működését.

Simon Kata Luca csendélete

Kovács Csenge gitáros

Zsiga Laura és Hári Zsófia kívül-belül testet mutat

Keramikusok enteriőrje: Végh Luca, Tóth-Czoczek Alexandra alkotásai az előtérben

A város közgyűlése 1996-ban a képző- és iparművészeti ág alapfokú oktatását engedélyezte. Ezzel mód nyílt a művészeti oktatás bővítésére város- és városkörnyéki csoportok indításával. Így az 1996/97-es tanévtől a város és a városkörnyék tehetséges gyerekei is részt vehetnek rajzórák és műhelyfoglalkozások (grafika, festészet, kerámia, tűzzománc, szövés, báb, origami, batik, fafaragás, fotó) keretében az Ady-iskola művészeti oktatásában. A képző- és iparművészeti ág tanulóinak létszáma tanévenként általában több mint 500 fő. A képzőművészeti oktatás indulása óta a szakirányú felsőoktatásban közel 50 tanulók végzett. (A Magyar Iparművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Kaposvári Egyetem, a Berzsenyi Dániel Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem fogadta a tanulókat.) Az Ady-iskola Zala egyetlen középfokú művészetoktató intézménye, ezért minden tanévben megyei versenyeket is hirdet.

Ezek is érdekelhetik