Zalaegerszeg

2014.12.12. 18:50

Túljutottak a tízezredik nyitott szívműtéten

Zalaegerszeg - Húsz év, tízezer nyitott szívműtét, vagy másként: ennyi ember kapott esélyt a gyógyulásra. Röviden így is lehet jellemezni a Zala Megyei Kórház 1994-ben létrejött új osztályát.

Arany Gábor

Zalaegerszegnek, Zala megyének volt egy álma, és ezt sikerült megvalósítani. Így fogalmazott kérdésünkre dr. Alotti Nasri, a zalaegerszegi szívsebészeti centrum létrejöttének huszadik évfordulója alkalmából pénteken az Arany Bárány Hotel télikertjében rendezett ünnepségen.

Szív- és érrendszeri betegségek terén nagyon rosszul állt a megye, a térség és Nyugat-Dunántúlon az idő tájt nem volt szívsebészet. Ilyen a főváros mellett csak Debrecenben, Szegeden működött. A Zala Megyei Kórház szívsebészeti osztálya ma 1,3 millió felnőtt ellátását biztosítja egyetemi klinikai szinten.

– Évente 570 műtétre kerül sor, ennek húsz százaléka a sürgős, azonnali beavatkozás. Idén szeptemberben már túljutottunk a tízezredik nyitott szívműtéten. Ennyi embernek adtunk esélyt a gyógyulásra – érzékeltette az eltelt húsz évben végzett munka nagyságát a szívsebészeti osztályt 1998 óta vezető dr. Alotti Nasri.

Az ünnepségen dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke mondott köszönetet a szívsebészeten dolgozóknak és mindazoknak, akik tettek azért, hogy az osztály létrejöhessen, fejlődhessen. A megyei önkormányzat nevében Zala megye címere emlékplakettel ismerte el a szívsebészeti osztály munkáját.

– Húsz évvel ezelőtt idegenként érkeztünk a fővárosból, és nagy szeretettel fogadtak minket, amiért köszönetet mondok most is minden zalai embernek.

 

A kezdetet ekképpen idézte fel a megyei kórház orvos igazgatója, dr. Kecskés Gábor, aki a szívsebészet alapítói közé tartozott. Ő emlékeztetett rá, hogy mindez nem jöhetett volna létre, ha az akkori igazgató, dr. Várszegi József, a gazdasági vezető, Heves István merész elképzelése nem találkozik dr. Papp Lajos professzor szándékával. Ő pedig öt fiatal orvossal (dr. Alotti Nasri, dr. Bátfai László, dr. Kecskés Gábor, dr. Varga Zsolt) és öt egészségügyi szakdolgozóval munkához látott 1994 augusztusában. Az első nyitott szívműtétre 1994. november 8-án került sor.

– Zalában ma már mindenki világszínvonalú kardiológiai ellátást kaphat – mondta az orvos igazgató.

Dr. Papp Lajos fontosnak tartotta hangsúlyozni: a sikerhez az is kellett, hogy hovatartozástól függetlenül minden politikai szereplő támogassa a szívsebészet létrejöttét, s külön kiemelte dr. Pálfi Dénes és Varga László megyei közgyűlési elnökök szerepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!