Zalaegerszeg

2014.06.10. 10:04

Falra telepedett méhraj keltett riadalmat Zalaegerszegen - fotók, videó

Zalaegerszeg – A Kossuth utcán az egyik épület falán méhraj telepedett le, nem kis riadalmat okozva a kedd délelőtt arra járók között.

Hajdu Péter

A hír nyomán hamarosan megjelent Menyhárt Zoltán bozsoki méhész, és munkához látott, befogni az elszabadult méhrajt. Közben sokan megálltak, figyelve a nem mindennapi műveletet. Pontosabban, mostanában nem is olyan ritka esetről van szó. – Idén tavasszal már ez a harmadik eset a városban, hogy kihívnak. A méhészetekben szaporodnak a méhek, és ilyenkor, májustól júniusig, júliusig gyakran előfordul, hogy az idős méhanya kirepül a kaptárból, viszi magával a fiatal méheket, hogy valahol, alkalmas helyet találva új családot alapítsanak. Ez történt most is. Ilyenkor a méhek táplálékkal feltöltik magukat, amennyire tudják, amíg megkezdik az új életet. De szerintem ezek már éheznek, mert itt járdán látszik, hogy sok elpusztult közülük – mondta a méhész.

Fotó: Pezzetta Umberto



Egy rajbegyűjtó ládát, benn a méhek számára előkészített kerettel igyekezett a méhész az ezernyi hasznos rovar fölé emelni, s alulról, füstöléssel terelgette a rajt. Türelemjáték volt, mert mint megtudtuk tőle az anyának fel kell fedeznie az alkalmas lakóhelyet, és ha az bemegy, akkor betelepedik utána az összes többi. Ez hamarosan meg is történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!