Zalaegerszeg

2014.05.20. 12:40

Mások nevében igényelték vissza az adót

Zalaegerszeg - Mások nevében de a tudtuk nélkül készített adóbevallást és igényelt vissza pénzt az a nő és lánya, akit az egerszegi járásbíróságon ítéltek el.

Arany Gábor

A csalásért már pár éve egy ízben elmarasztalt, és három év próbára bocsátott 56 éves P-né L. Andrea maga és ismerősei, rokonai nevében nyújtott be valótlan tartalmú személyi jövedelemadó-bevallásokat és jutott közel 1,8 millió forinthoz. Első alkalommal 2010 februárjában próbálkozott, akkor saját nevében 160 ezer forintot igényelt vissza 1,3 millió forint jövedelem után. Az asszony a fia élettársa és annak apja nevében - az érintettek tudta nélkül - még két jövedelemadó-bevallást nyújtott be és 290 ezer forintot igényelt vissza, a pénzt saját, illetve fia bankszámlájára kérte. P.-né L. Andrea 2011 elején megismételte a hamis adóbevallásokat. Magának 212 ezer, további négy bevallással még közel egymillió forintot igényelt vissza. A következő év májusban bukott le. Az évben a nő hamis bevallással 131 ezer forintot utaltatott vissza a lánya számlájára. Négy hónappal később már más nevében is kért visszatérítést, de a 143 ezer forintot már az adóhatóság nem fizette ki.

A nő lánya, a 33 éves O.-né P. Éva 2011 februárjában adott be hamis személyi jövedelem-adóbevallást, amit az anyja készített. Az összesen 2,3 millió forint jövedelem után 231 ezer forintot igényelt vissza. Rá egy évre, 2012 januárjában újra próbálkozott, akkor közel 119 ezer forintot kért visszautalni.

Ezeken túlmenően az adóhatóság 2012. júniusi utólagos vizsgálatakor O.-né hamis, az anyja által készített okiratokat adott át.

P-né L. Andrea állítása szerint családtagjainak, ismerőseinek segített a bevallásban, de a pénzüket nem tette el. Ezt azonban a tanúk kategorikusan cáfolták. Többen arról számoltak be, hogy jövedelmük nem lévén, illetve nyugdíjasként nem is kellett volna bevallást kitölteniük. Az adataikat azonban korábbról ismerhette az asszony, mert előzőleg készített nekik bevallást így tudtuk nélkül is eljárhatott.

Az egerszegi járásbíróságon dr. Aradi Krisztina bíró költségvetési csalás, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásban 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott P-nére, míg lánya 100 ezer forint pénzbüntetést kapott.

A két nő esete nem példa nélküli. A napokban hívta fel rá a figyelmet az adóhatóság bűnügyi igazgatósága, hogy több olyan esetben is nyomoztak, amikor az elkövetők mások adataival éveken át jogosulatlanul igényeltek vissza személyi jövedelemadót. Az egyik tettes csalárd módon interneten hirdetett külföldi állás lehetőséget, a jelentkezőktől pedig elkérte személyes adataikat. Azokat felhasználva 126 esetben 12 millió forint adót igényelt vissza különböző helyeken nyitott bankszámláira. A másik férfi könyvelőként csalt. Foglalkozásából adódóan könnyedén hozzá jutott mit sem sejtő ügyfelei adataihoz. Összesen 2,5 millió forint személyi jövedelemadót igényelt vissza. A két férfinek adócsalás, illetve költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt kell felelnie és akár 5 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!