Zalaegerszeg

2014.04.21. 14:05

Húsz kilométert gyalogoltak éjjel és hajnalban

Zalaegerszeg - A szombat esti eső sem szegte kedvét a Göcsej Baranta Haditorna Kör tagjainak, hogy éjjel 11 órakor nekivágjanak a húsvéti határjárásnak.

Magyar Hajnalka

Immár negyedik éve ápolják az ősi hagyományt, ami Zalaegerszegen még a múlt század 30-as éveiben is élt.

- A Kálvária felé indulunk, onnan a Jánkahegy, a Kertváros, Egerszeghegy, Andráshida, Neszele érintésével az olai templomhoz vezet az utunk, ahol részt veszünk a reggeli misén - ismerteti az útvonalat a csapatvezető, Zakács Örs. - A templomtól templomig tartó 20 kilométeres út számunkra erőpróba, de egyben tisztelgés is őseink hagyományai előtt, amelyekért úgy tehetjük a legtöbbet, hogy életben tartjuk őket. Sokak szerint ez valamiféle megszállottság, de mi úgy véljük, őseink tudása, hagyománykincse nélkül sivárabb volna az élet.

A barantások, élükön a zászlót vivő Zakács Örssel a Mária Magdolna Plébániatemplom elől indultak a 20 kilométeres útra (Fotó: Katona Tibor)

A szokás alapja a határjelek megújítása, megismertetése és a termőföldek mágikus védelme volt, egyházi tartalmát pedig az adta, hogy Krisztus feltámadásának hírével akarták megoltalmazni termőföldeket a természeti csapásoktól és a kártevőktől. A 19. században az egerszegi meneteket puskalövés, dob, sípszó kísérte, hazafelé pedig zsenge hajtásokkal adták tudtul a tavasz megérkezését.

A határjáró csapatot indulás előtt megáldotta Stróber László esperesplébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!