Zalaegerszeg

2014.04.03. 17:10

A közös munka öröme

Zalaegerszeg - Az ökoterápia olyan gyógyhatású készítmény, amely ifjú korban megelőzi, később csökkenti a civilizációs betegségek tüneteit.

Varga Andor

A meghatározás egy brossúrában olvasható, mely több civil szervezet összefogásával zajló „Ökoterápia és önellátás fenntartható bentlakásos intézményekben" címmel futó programot hivatott bemutatni. A projektet a Norvég Civil Alap támogatja, hazai megvalósítói a Gyöngybagolyvédelmi, valamint a Völgy Alapítvány, és Zala megyében öt intézményben zajlik. Ezek nagyobb része gyerekekkel foglalkozik (két zalaszántói lakásotthon, valamint Zalaegerszegen a landorhegyi gyerekotthon), de gyógyulóban lévő pszichiátriai betegek két félútiháza is ott van a sorban. Az egyikben, a Zalaegerszeg-Pózván működő Levendel-házban ültettek csütörtökön facsemetéket a lakók. Remélhetőleg a gyümölcsöket is élvezhetik.

 

A pályázat keretében szerszámokat, vetőmagokat, sok-sok facsemetét bocsátanak a résztvevő intézmények rendelkezésére, és szakemberek segítenek ezek felhasználásával gyümölcsösök, konyhakertek létesítésében is. Ám ezek nem akármilyen konyhakertek.

– Legfőbb célunk, hogy szemléletet terjesszünk az intézményekben – fogalmazott Klein Ákos, a gyöngybagolyvédők elnöke. – Ökológiai kertgazdálkodást igyekszünk bevezetni, fenntartható formulát, mely két szempontból is rendkívül hasznos. Egyrészt alapanyagokat állít elő az intézmények konyhájára (mindenütt azt mondják, a mai forráshiányos világban ez hatalmas segítség) másrészt a közösen végzett munka gyógyhatása révén hozzájárul az otthonokban élők gyógyulásához, illetve a gyerekeknél a személyiség pozitív fejlesztéséhez.

A pályázati projekt tavaly az öt intézmény lakóinak közös, ismerkedő kirándulásával kezdődött, jelenleg pedig a kertek kialakítása zajlik. Hogy a gazdálkodás milyen hosszan és hatékonyan történik majd, az adott helyszíneken dől el, de a program gazdáinak tapasztalatai jók. Mindenki nagy örömmel dolgozik – hiszen az ökoterápia gyógyhatású készítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!