Zalaegerszeg

2014.03.18. 15:30

Újra jár az toronyóra

Zalaegerszeg - Megjavították a Mária Magdolna Plébániatemplom déli oldalán lévő toronyórát. Az északit is működőképessé szeretnék tenni hamarosan.

Szabó Judit

Az órák tizenkét éve, 2002-ben kerültek a toronyba, annak a több mint kétszáz éves és hatszáz kilogrammos szerkezetnek a helyére, amelyből 2005-ben egyedülálló látványosság lett. Az önkormányzat tulajdonában lévő régiség a Hevesi Sándor Színház előtti téren kapott helyet, mint „földönjáró" toronyóra. A templom tornyaiba felszerelt elektronikus órák karbantartását Kancsal Miklós műszerész és Preisz József órásmester végezte (mindketten fontos szerepet vállaltak a földönjáró óra létrehozásában és a toronyóra 12 évvel ezelőtti cseréjében is).

Kancsal Miklós (balról) és Preisz József működőképessé teszi az órát. A háttérben Fercsel Viktor. Fotó: Pezzetta Umberto

Egyikük minden hónapban felment a toronyba ellenőrizni az órák állapotát, s véghezvinni a szükséges beavatkozásokat, például megolajozni az alkatrészeket. Óraállításkor megnézték, minden rendben van-e. Nemrég azonban problémákkal szembesültek.

– Bár a tornyok le voltak zárva, a galambok mégis találtak rést, bejutottak, és jelentős kárt okoztak – mutatott rá a bajok forrására Preisz József. – A javítási munkákat a déli toronyban kezdtük, s már be is fejeztük. Gondoskodni kellett például egy tönkrement fogaskerék cseréjéről. Antos Gyula esztergált egy újat, azt szereltük be, s működőképessé tettük az órát. A tervek között szerepel az északi toronyban lévő, nem működő óra megjavítása is. Oda is bejutottak a galambok, s gondok vannak a hajtóműnél, azokat kellene orvosolni. A rekonstrukció akkor történhet meg, ha lesz hozzá az anyagi fedezet – mondta az órásmester.

Hozzátette, ő már nem tudja vállalni a javítást (amit eddig önkéntes alapon, díjazás nélkül végzett), mert egyre nehezebben megy fel a toronyba – most sem volt egyszerű felkapaszkodni a létrákon a magasba. Szerencsére talált a plébánia egy fiatalembert, Fercsel Viktort, aki átveszi a feladatot, ő lesz a toronyórák felügyelője.

– A földönjáró óra karbantartását továbbra is szívesen elvégzem. Az avatásakor megígértem az akkori polgármesternek, dr. Gyimesi Endrének, amíg erőm engedi, babusgatom a régi szerkezetet. Azt még fölérem – mosolygott az órásmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!