Zalaegerszeg

2013.05.14. 15:55

Közteret neveztek el apáról és fiáról Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - A város oktatástörténetében és művészettörténetében maradandót alkotó személyekről, idős Udvardy Ignácról, valamint fiáról, Udvardy Ignác Ödönről neveztek el kedden közteret Zalaegerszegen.

Hajdu Péter

A jégcsarnok előtti területről van szó, ahol a város emlékkövet állíttatott két egerszegi polgár, az iskolalapító és festőművész fia emlékére.

Gyutai Csaba polgármester téravató  beszédében emlékezett meg róluk. Idős Udvardy Ignác 1874-ben lett a Polgári Fiúiskola, majd 1899-ben a Magyar Királyi Állami Felsőkereskedelmi Iskola, a mai Csány László szakközépiskola elődjének igazgatója. Ezen kívül számos civil szervezet kezdeményezője volt. Fia, a festőművész  1877-ben született Zalaegerszegen, s az utolsó nagybányai festőnemzedék egyik kiemelkedő alakja volt, aki 1923-1937 között Nagybányán élt, 1940-ben Budapestre költözött, majd 1944-ben hazatért Zalaegerszegre, ahol haláláig élt és alkotott.

A polgármester elmondta, a közterület elnevezésében köszönet illeti Lászlóné Vida Margitot, az idősebb Udvardy Ignác dédunokáját, aki korábban felkereste az önkormányzatot, és felelevenítette az Udvardyak emlékét, kérve, ha lehetőség lesz közterület névadására, emlékezzenek meg róluk. Ez most teljesült. Az ünnepségen a Csány szakközépiskola diákjai adtak versből, dalból álló műsort, és Rigó Csabáné, az iskola igazgatója is megemlékezett az iskolaalapítóról, aki agilis, hatalmas munkabírású ember volt, és nemzedékek kerültek ki a keze alól. 1883-ban elindítója, 1902-ig szerkesztője, majd tulajdonosa is volt a Zala megye című hetilapnak, 1906-os nyugdíjba vonulása után pedig a Zalaegerszegi Takarépénztár Rt. elnöke volt. Az ünnepségen megjelentek a család leszármazottai, s közülük Udvardy Ignác két szépunokája is megkoszorúzta az emlékkövet. Ezt követően a Keresztúry VMK-ban kiállítást nyitottak a festőművész Udvardy Ignác műveiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!