Zalaegerszeg

2013.05.16. 14:19

Attól tartott a gazdálkodó, kivágják a szép égereket

Kökényesmindszent - Nem szeretné, ha kivágnák a szép, egészséges fákat a patak mentén, fordult a Zalai Hírlaphoz Rózsás Imre, aki Kökényesmindszenten gazdálkodik, épp a vízfolyás mellett.

Szabó Judit

A patak két oldalán részben saját, részben pedig bérelt területeken gazdálkodik Rózsás Imre, juhokat tart. A közelmúltban szerkesztőségünkhöz fordult, mert attól tartott, hogy kivágják a patak mentén a 30-35 éves égerfákat.

- A vízi társulattól senki nem fordult meg  itt  évtizedek óta, hogy a medret kitisztítsa, én szoktam a gallyakat kiszedni a vízből. Tavaly ősszel azonban megjelent két ember, állítólag a társulat megbízásából, s nézegették a fákat. Amikor megkérdeztem, hogy mit csinálnak, azt mondták, a medret vizsgálják.  Nemrég megint idejöttek, s most már elismerték, hogy a fákat akarják  kivágni. Mondtam nekik:  az nem úgy van, hogy nekiállnak, egyrészt  mert a gépeikkel kárt tesznek a rétben, amit kaszálok. Másrészt pedig azt se tudjuk pontosan, hogy kié a fa,  a patak kezelőjéhez tartozik vagy a föld tulajdonosához. Méressék ki a területet, aztán térjünk vissza rá, egyeztessünk, ezt válaszoltam nekik - mondta Rózsás Imre.

Rózsás Imre a kökényesmindszenti birtokán. Fotó: Katona Tibor

Nem akarja, hogy az történjen, mint Lickóvadamoson. Fotó: Katona Tibor

Megmutatta azt is, hogy egy másik helyszínen, Lickóvadamoson már megtörtént az ottani patak menti fák kivágása,  s a maradványokat otthagyták (amint látható  képünkön). Nem szeretné, ha Kökényesmindszenten is ez történne, tudatta.

Megkerestük a vízfolyások kezelését végző Zalaegerszegi Vízgazdálkodási Társulatot, melynek  vezetője, Dormán László a lickóvadamosi fakivágásról elmondta:  A Gellénházi-patak mentén a társulat engedélyével történt a kitermelés.

- Egy favágó céget bíztunk meg a munkával, amelyet azért kellett elvégezni, hogy utána megkezdhessük a meder kotrását, helyet biztosítsunk a gépeknek.  Sajnos a kotrást forráshiány miatt nem tudtuk befejezni. A fakivágást egyeztettük a  földtulajdonosokkal, hozzájárultak. A medret megtisztítjuk az ágaktól, nem ilyen állapotok maradnak, mint ami a képen látszik - ígérte Dormán László. Hozzátette: többnyire értéktelen fűzfák voltak ezen a területen.

A kökényesmindszenti üggyel kapcsolatban leszögezte, a vízgazdálkodási társulat senkinek nem adott megbízást, hogy fakivágásról tárgyaljon. Itt nem terveznek hasonló munkákat, mederrendezést sem, mert nem annyira indokolt, mint más helyeken. Az itteni fák tehát nincsenek veszélyben, tájékoztatta a Zalai Hírlapot a zalaegerszegi vízi társulat vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!