Zalaegerszeg

2012.03.14. 08:39

Két keréken Horvátországba

Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás, mint vezető projektpartner, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város, Prelog Város, Ludbreg Város, Gorican és Donji Kraljevec települések partnerségével, a Magyarország – Horvátország IPA Határon átnyúló Együttműködési Program keretében benyújtotta PRE-ZA-LICKA BIKE (Prelog – Zalaegerszeg – Válicka Kerékpárútvonal) pályázatát.

Vásár Marianna

Az együttműködés célja Zala megye északi határától, Zalalövőtől egészen Varasd megyéig, Ludbregig egy koncepcionális turisztikai együttműködés kialakítása, mely nem csak szakmai partnerség, hanem jószomszédi, baráti együttműködést is jelent, amit már a projekt-előkészítő megbeszélések is megerősítettek.

Cél a két határmenti régióban meglévő turisztikai szolgáltatások kiajánlása, tematikus turisztikai útvonalak összekapcsolása kerékpározható úttal, és kerékpárbarát szolgáltatásokkal. Tematikus turisztikai kerékpáros csomagajánlatok, szolgáltatások kialakítása, fenntartása, a hozzá kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése.

A közösen megfogalmazott célok elérése érdekében Zalaegerszegen 1,9 km kerékpárút kerül megépítésre, 453 m pedig felújításra. A Válicka patak mentén, valamint Prelog, Ludbreg  városokat valamint Gorican és Donji Kraljevec településeket érintően 61,3 km kerékpározható út műszaki tervdokumentációja is elkészül.

A projekt eredményeként elkészül egy átfogó turisztikai kézikönyv, mely feltérképezi azokat a turisztikai kínálati elemeket, melyeket a programcsomagba fűzve a kerékpárosok számára kiajánlhatóak. Zalalövő és Ludbreg között összefüggő kerékpáros túraútvonal (110 km) mutatja be a térség természeti és épített értékeit, a kapilláris kerékpárutakat is érintve. Meghatározásra kerülnek azok a turisztikai szolgáltatók, akik speciális kínálattal (kerékpáros pihenők, megőrzők, étkezési lehetőségek, nyitott porták, szervizek és kölcsönzők) kapcsolódnak a fejlesztéshez. Ez a tanulmány megalapozza a későbbiekben azokat a fejlesztési irányokat, melyekre a szolgáltatói csoportok számára képzések szervezhetők.  A partnerek reményei szerint a statikus felmérésből egy dinamikus középtávú turizmusfejlesztési terv készül el, mely kiemelt figyelemmel fordul a természetközeli kerékpározás szerelmesei felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!