Zalaegerszeg

2012.02.16. 19:30

Takarékoskodni kell

Megvitatta a költségvetés tervezetét és visszavonta a még tavaly megállapított víz-, csatorna-, valamint hulladékszállítási díjakat Pacsa képviselő-testülete legutóbbi soros ülésén.

Szabó Judit

A víz- és csatornadíjak egy december végén elfogadott törvényi rendelkezés szerint bruttóban maximum 4,2 százalékkal haladhatják meg a tavalyiakat, a hulladékszállítási díjak pedig  még ennyivel sem emelkedhetnek. Nettóban a tavalyival azonos szinten  kell maradniuk, csak a kétszázalékos áfaemelés hatását lehet  érvényesíteni. A pacsai önkormányzat ennek megfelelően visszavonta az idei évre meghatározott tarifákat.

A képviselő-testület a költségvetésről is tárgyalt, de elfogadását későbbre tervezi. Henczi Zoltán polgármester elmondta, hogy várhatóan 627 millió forintból gazdálkodik idén a település. A betervezett működési hiány most még  meghaladja az 51 millió forintot, de a képviselő-testület úgy döntött, hogy ezt le kell faragni 35 millióra. Határozatuk szerint az iskolának és óvodának 10 millió forinttal kell szűkítenie tervezett kiadásait, az önkormányzatnak   pedig  7 millióval. A város  várhatóan például a karbantartásokra szánt keretet csökkenti, s bár eredetileg beterveztek a büdzsébe 1,7 millió forintot a hivatali dolgozók jutalmazására is, úgy tűnik, erről le kell mondani.

 Az iskolavezetés már tavaly is anyagi problémákról számolt be  fenntartóinak,  Henczi Zoltán ennek ellenére úgy ítéli meg, az intézmények ki kell tudni  jönni a költségvetési keretből. Hozzátette: Pacsa más településekkel összehasonlítva  nagyon jelentős összeggel, gyermekenként 193 ezer forinttal járul hozzá az oktatás finanszírozásához.

A város   fejlesztéseket is tervez az idei évre: a volt  pártház épületét  szeretnék renoválni, s ha sikerül, pályázati pénzt is szerezni erre. Az orvosi rendelőt és a  művelődési ház hátsó részét is felújítanák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!