Zalaegerszeg

2011.08.22. 16:37

Keresztek útja - Új turistaúttal gazdagodik a zalaegerszegi kistérség

A Zala Megyei Természetbarát Szövetség, mint a projektgazda a Göcsej SE, a Knadikó Klub és a Zalaegerszegi Kistérségi Társulás támogatásával egy 25 km-es hiánypótló jelzett turistautat alakított ki a Göcsej tájegységben.

Vásár Marianna


A „Keresztek útja” elnevezés abból adódik, hogy az útvonal mentén számos útszéli kőkereszt található, melyek közül többet az 1800-as években állítottak.

Az útvonal több kistelepülést érintve mutatja be a zalai-, göcseji tájegység néprajzi értékeit, természeti szépségeit. A „Keresztek útja” új vonalvezetésű turistaút, mely eddig bejáratlan területeken halad végig, bevonva azon kistelepüléseket, melyek eddig elzártak voltak a turisztika ezen ágától.

A kialakított kék kereszt jelzés összeköti a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát Zalaegerszeggel. Olyan természeti és ipartörténeti tájegységeket érint, mint a gellénházi olajmezők, ahol jelenleg is működő olajkitermelő kutak mellett halad el az útvonal és működés közben láthatók a himbák.

Az út Zalaegerszegről a vasútállomásról indul és Szentkozmadombján ér véget. Elhalad Gellénháza, Bak, Vakola, Oroklán, Szentkozmadombja települések mellett.

 Az új turistaút viszonylag kis anyagi befektetéssel képes bekapcsolni ezt a területet is a gyalogos turizmus vérkeringésébe.

A Keresztek Útját 2011. szeptember 17-én avatják fel. A projekt széleskörű civil, vállalkozói és önkormányzati támogatással valósul meg.

Az érdeklődők  a www.kalandozasokzalaban.hu honlapon tudhatnak meg részletes információkat az útvonalról, és az útavató rendezvényről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!