Zalaegerszeg

2011.08.08. 17:23

Kaszára kaptak a zalabaksaiak

Verseny helyett bemutató jelleggel szervezték meg idén a falu 12 éve hagyományos cséplő és zsúpkötő programját. A helyi civil szervezetek összefogásával megvalósult szombati rendezvényt ezúttal is fogathajtó- verseny követte.

Gyuricza Ferenc


Zalabaksa 12 éven keresztül adott helyet a Zala megyei Cséphadarós Rozscséplő- és Zsúpkötő Versenynek, melyet ez évben anyagi okok miatt már Zalaegerszegen rendeztek meg. A község azonban ennek ellenére nem feledkezett meg a hagyományról, így a civil szervezetek összefogtak, hogy újra bemutathassák a régi paraszti munkafolyamatokat.

- Ez a rendezvény Zalabaksához kötődik, ezért úgy döntöttünk, még egy alkalommal meghívjuk azokat a csapatokat, amelyek az elmúltévekben folyamatosan résztvevői voltak az itteni programnak -mondta Berkes József, a szervező Zalabaksai Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület elnöke. - A célunk az, hogy visszacsábítsuk a cséplőversenyt a községbe, ám ha ez mégsem sikerülne, akkor méltó körülmények között akarjuk azt elbúcsúztatni. Ennek előkészítéseként egyesületünk egyik tagja, Joós István vezetésével kézi kaszával vágtuk le azt a mennyiségű rozsot, amelyre szükségünk volt.

 

A zalabaksaiak meghívására Zala és Somogy megyéből hét banda jelentkezett a bemutató jelleggel megtartott rendezvényre, mely a szokásos szisztéma szerint zajlott.

Dr. Pálfi Dénes kertészmérnöknek a falusi élet szerepéről szóló rövid eszmefuttatását követően kézi erővel csépelték ki a szemet a kalászból, majd a mérlegelést követően a szalmából zsúpot kötöttek a résztvevők. Emellett az aratási ételbemutatót is megszervezték, míg a délután folyamán az ugyancsak több mint egy évtizedes hagyományra visszatekintő fogathajtó versenyt rendezték meg. A két részes -akadály- és vadászhajtást is magába foglaló - rendezvényre olyan helyi és környékbeli gazdák jelentkeztek, akik elsősorban nem sport- vagy hobbijelleggel tartanak lovakat, hanem azokat a mai napig befogják munkára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!