Zalaegerszeg

2011.06.23. 17:44

Kegyhely a bükkfák alatt

Az idei Sarlós Boldogasszony-napi búcsúra új arcát mutatja a Borosán-völgy. Az elmúlt esztendőkben majdnem feledésbe merült zarándok- és kirándulóhelyet szépen rendbe tették.

Szabó Judit

A Borosán-völgy Zalalövő központjától nem túl messze, egy szép bükkös erdőben található. Jó vizű forrása körül a háború után kiépítettek egy szakrális emlékhelyet (amely egyúttal víznyerő helyként is szolgált), hálából, hogy véget ért a második világégés. A völgy mindig kedvelt búcsújáró hely volt, a helybeliek itt tartották a Sarlós Boldogasszony búcsút minden év július másodikán. Ősszel is rendeztek egy búcsút, ezt főként a cigányság tekintette saját ünnepének.

A rendszerváltás után, 1992-ben egyházi és világi összefogással, civil szervezetek és családok közreműködésével kitisztították a forrás környékét, és felújították, majd felszentelték az erdőben felállított stációkat. Az ezredforduló után azonban lassacskán elhanyagolttá vált a terület, a stációk közül is jó néhány tönkrement, fa dőlt rá vagy vandálok tettek kárt benne.


Azóta megtörtént a keresztút állomásainak helyreállítása, s a forráshoz vezető lépcsőt is rendbe hozták vállalkozói segítséggel, de az emlékhely környékén újból kinőtt a gaz, s a völgy tavalyi bejárásán azzal szembesült az önkormányzat, hogy idős fák okoznak balesetveszélyt.

– Az erdőgazdálkodókat megkértük, hogy tegyék rendbe a területet, a beteg és öreg fákat vágják ki, mi pedig, a polgármesteri hivatal munkatársai a közmunkások segítségével nemrég kitakarítottuk a területet – említette Gáspárné Tóth Zsuzsanna jegyző. – A kitermelt faanyagot az erdőgazdálkodók felajánlották a rászorulóknak, ezzel több család válláról levették a téli tüzelő beszerzésének gondját.

A július másodikai búcsúra a padokat is felújítják a kegyhelyen.


KOPJAFA, ÚTBAIGAZÍTÓ TÁBLA
Az idei búcsúra kopjafát állítanak a völgy bejáratához, tájékoztatott Balaskó Tibor, az önkormányzat munkatársa. Szeretnék, ha a kegyhelyet minél többen látogatnák, ezért táblával jelölik meg hamarosan, hogy merre található, s hogy ez a Szent Márton európai zarándokútvonal egyik leágazása. A kéktúra útvonal is közel van, onnét is érdemes egy kis kitérőt tenni. A városközpontból a Bartók utcán át lehet megközelíteni a Borosán-völgyet, de a kocsit az erdő szélén le kell tenni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!