Zalaegerszeg

2011.05.26. 16:21

Romlott a biztonságérzetük

A rendőrségi beszámolók az elmúlt időszakban a nyugalom szigeteként emlegették Zalalövőt, s bár a közbiztonság továbbra sem rossz, a tavalyi statisztika nem olyan szép, mint az előző évi.

Szabó Judit

Míg 2009-ben negyvenhat ismertté vált bűncselekmény történt Zalalövőn, tavaly hetvenhárom. Ez 37 százalékos növekedést jelent, derült ki a 2010-ről szóló rendőrségi beszámolóból, amelyet a legutóbbi testületi ülésen vitattak meg a képviselők. A létbizonytalanság és a szociális feszültségek fokozódása miatt ráadásul a helybeliek biztonságérzete jobban romlott, mint a bűnözés alakulása indokolná. A rendőrségi előterjesztés arra is rávilágított, hogy a fiatalok agresszivitása nőtt az iskolák falain belül, s azokon kívül is.

A tavaly elkövetett bűncselekmények többsége vagyon elleni, főleg kisebb lopás, illetve betöréses lopás volt. Általában elhagyatott helyeken, például külföldiek házában jártak a tolvajok. Előfordult áram- és vízlopás is, amelyet házilag barkácsolt eszközökkel vittek véghez, és újraéledt a színesfém „üzlet”. Németh Attila rendőr alezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság megbízott vezetője az önkormányzati ülésen elmondta, hogy a bűncselekmények elkövetői között helyiek és utazó bűnözők egyaránt megtalálhatók.


A bűncselekmények második legnagyobb csoportját a közlekedési jellegűek alkották. Zalalövőn változatlanul probléma, hogy a kamionok nem érnek át időben a vasúti árjárón és letörik a sorompót. Ez a jelenség tizenöt tétellel rontotta a közlekedési bűncselekmények statisztikáját. Herczeg Imre alpolgármester kérdésére a megbízott rendőrkapitány megerősítette, hogy a külföldi kamionosokra gyorshajtás miatt kirótt bírságokat nagyon nehéz behajtani. Általában fizetés nélkül megússzák az eseteket, de – mint hangsúlyozta – erről nem a rendőrség tehet. Ez jogalkotási kérdés, és úgy tudja, már dolgoznak a megoldásán a törvényhozók. A bűnözés növekedéséről általánosságban elmondta, hogy érdemes a számok mögé nézni, s nem pusztán a 37 százalékos emelkedést figyelembe venni. Az elmúlt időszakban ugyanis több magatartási forma bűncselekménnyé vált, és a járulékos bűncselekmények is rontják a statisztikát. Ha például egy tolvaj nemcsak készpénzt talál az ellopott tárcában, hanem iratokat is, akkor a lopás mellett okiratokkal visszaélés is történik, s ez már két esetként jelenik meg.

A korábbi években nem volt jellemző, tavaly viszont kábítószer-ügy is előfordult a kisvárosban. A rendőrség jelenleg is folytat ilyen eljárást. A településen tavaly lezajlott hetvenhárom regisztrált bűncselekmény elkövetői közül harminckettőt kerített kézre a rendőrség, a nyomozati eredményesség így közel 44 százalékos. Németh Attila ezt jónak értékelte, de hozzátette, hogy igyekeznek tovább javítani az eredményességi mutatót. 


NEM HAJTANAK ANNYIRA
Annak ellenére, hogy a 86-os főúton egyre nagyobb a kamionforgalom, a burkolat állapota pedig romlik, kevesebb (24) baleset történt tavaly Zalalövőn, mint az előző évben (31). Tizenegy balesetben sérültek meg, de szerencsére senki sem vesztette életét 2010-ben a város útjain. A súlyos sérültek száma csökkent. A rendőrség úgy látja, a közlekedők jobban figyelnek a biztonsági öv használatára és nem hajtanak annyira, ez állhat a kedvezőbb adatsor mögött. A legtöbb balesetet továbbra is a tehergépkocsik okozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!