Zalaegerszeg

2011.04.07. 17:27

Nehezen szállt fel a füst Zalalövőn

A nonprofit szféra támogatása minden évben nagy vitát kiváltó ügy a zalaövői képviselő-testületben. Idén sem volt ez másképp, az igények ugyanis újfent meghaladták a lehetőségeket.

Szabó Judit

Négymillió forintot különített el az önkormányzat a nonprofit szervezetek támogatására, de a legutóbbi ülésen többszöri próbálkozás után sem tudta egész évre felosztani a keretet. A pénzügyi bizottság a pályázók közül a családi napközit működtető Szamanaz Nonprofit Kft. 1,84 millió forintos igényét támogatta teljes egészében, míg a sportkörnek a kért 2,7 millió forinttal szemben 2 millió forintot terjesztett elő, a polgárőröknek pedig 150 ezer forint helyett 75 ezret. A védőnők programjainak támogatását nem javasolta a bizottság, mert az Elanders nyomda ígéretet tett ezek finanszírozására, és hozzájárul egy könyv kiadásához is. A polgári védelem igényét a szűkös keret miatt eleve elutasították.


A legnagyobb vitát a sportkör és a családi napközi támogatása váltotta ki. A sportkör mellett elsősorban Fekete József képviselő érvelt, aki alelnökitisztséget tölt be az egyesületben, a családi napközi mellett pedig Gyarmati Antal, a pénzügyi bizottság elnöke állt ki, aki a bölcsődét működtető cég egyik tulajdonosa.

Fekete József azt hangsúlyozta: a Zalalövői TK 150 fiatalnak biztosít sportolási lehetőséget, s 2,4 millió forint a minimum, ami kell a működéséhez. Szót kapott a sportköri elnök, Kövesi Vilmos is, aki úgy vélte, hogy a támogatás megkurtítása az egyesület létét veszélyeztetné.

Gyarmati Antal a családi napköziről elmondta: bár a működtetés költsége és az ellátotti létszám is nőtt, nem kértek több támogatást a tavalyinál. Visszautasította Fekete József felvetését, hogy a bölcsődei elhelyezés csak a rászorulóknak legyen ingyenes, úgy vélte, akkor elpártolna a szülők egy része, s lehet, hogy be kellene zárni. A képviselők több módosító javaslatról szavaztak (Gyarmati Antal az érintettsége okán kimaradt a voksolásból), de első körben csak a polgárőrség 75 ezer forintját tudták elfogadni, a két vitatott kérelemről sokáig nem jutottak kompromisszumra. Vertetics László polgármester szünetet rendelt el, majd javasolta, hogy mindkét szervezetnek fogadják el az eredeti igényét, de csak fél évre (a kért összeg felével), s majd visszatérnek a kérdésre. Erre áldását adta a testület.


MÉGSEM FELTÉTEL A VAKOLÓGÉP
Alaposan átrágta, s változtatásokkal fogadta el a testület az óvodabővítés közbeszerzésének ajánlattételi felhívását. Herczeg Imre túl szigorú feltételnek találta, hogy csak meghatározott eszközparkkal (például vakológéppel) rendelkező vállalkozás minősülhet alkalmas ajánlattevőnek, amely az utóbbi 3 évben 3 húszmilliós befejezett munkát tud felmutatni. Többen osztották a véleményt, hogy ez a helyi cégek kizárását jelentené, ezért enyhítettek a feltételeken, és változtattak a pályázatra meghívandó vállalkozói körön is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!