Zalaegerszeg

2011.02.24. 18:47

Felrázzák a városrészt az alsójánkahegyiek

Hetedik éve rendez szabadidős programokat Zalaegerszeg csendes, családi házas övezetében az Alsójánkahegyi Kulturális Egyesület. Az alulról indult kezdeményezés egyre több lakót képes „mozgósítani”.

Horváth A. Attila

A Szent László utcai óvoda épületében rendezték be a közösségi helyiséget, ahol a civil szervezet négy tagjával találkoztunk a minap. Bár az időzítés véletlen, éppen ekkor tartotta éves közgyűlését az egyesület, s már a Horváth Klementina elnöknél lévő beszámoló terjedelme is arról tanúskodott: van mit felidézni az elmúlt időszakból.

– 26 fővel indultunk 2004- ben, manapság 70-80 közötti a taglétszám, s örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen aktivizálják magukat. Általában havonta szervezünk programot, a rendezvényeink többsége batyus jellegű, s akkor is számíthatunk az emberekre, ha éppen takarításba, környezetszépítésbe kezdünk – fogalmazott Horváth Klementina.


Őriné Both Márta hozzátette: a városrészben nem igazán volt előzménye az önszerveződésnek, de a településrészi önkormányzat megalakulása után az egyesület ötletét is többen felvetették.

– Mi lepődtünk meg a legjobban azon, milyen sokan csatlakoztak a közösséghez. A városrészben népszerű programmá vált a Márton-napi hagyományőrzés, az Orsolya téri karácsonyi ünnepség és tavaszi piknik, a májusfakitáncolás, vagy a szüretköszöntő fesztivál. Ez utóbbi megrendezésében az egyesület  segítséget nyújt a településrészi önkormányzatnak.

Horváth Gábor tiszteletbeli elnök azt is hangsúlyozta: a körzetben nagyon sok idős ember él, az ő megszólításuk fontos feladat. A kulturális, egészségmegőrző, háztáji praktikákkal, vagy épp bűnmegelőzéssel foglalkozó előadásokat ők is rendszeresen látogatják. Emellett a közös túrákról híres az egyesület: mint Gedeon Tamás elmondta, tavaly a Káli-medencében jártak, korábban Kistolmácsra, Szentbékkállára utaztak, idén pedig az Újudvar közelében található Kőszikla-szurdok szerepel a tervek közt. E hónap elején egyébként Gedeon Tamás Farkas Zoltánnal és Szalai Attila plébánossal közösen tartott élménybeszámolót az alsójánkahegyieknek arról a tavaly nyári túráról, aminek az Erdélyi-szigethegység volt a célpontja.  


A központi helyszín az Orsolya tér; itt rendezik az ünnepségeket, ide várják bográcsozásra, szalonnasütésre a helyieket. Szép eredmény, hogy akik korábban csak köszöntek, mára jó ismerősök lettek, egyre többet tudnak a másikról. Emellett a botfai, besenyői civilekkel is szoros a kapcsolat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!